Emma napja van. | 2024.04.19

Az ÁSZ hiányosságokat tárt fel a kincstári informatikánál

2016-07-07 09:37:39

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több hiányosságot is feltárt a KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. 2012. április 12. és 2014. december 31. közötti működésében.

 

    Az ÁSZ tájékoztatása szerint az ellenőrzésen hiányosságot találtak a Magyar Államkincstár tulajdonosi gyakorlásánál, a KINCSINFO vagyonnal való gazdálkodás feltételeinek kialakításánál, a projektköltségek elkülönítésénél, valamint a közbeszerzési eljárások lefolytatásának kötelezettségénél. 
    Az ÁSZ megállapította, hogy az éves beszámolók leltárral való alátámasztottsága nem volt biztosított, ezért a mérleg valódiság elve nem érvényesült.
    A KINCSINFO-t a magyar állam nevében a Magyar Államkincstár alapította nem jövedelemszerzésre irányuló nonprofit korlátolt felelősségű társaságként. A KINCSINFO a kincstár informatikai infrastruktúrájának üzemeltetésében, a meglévő rendszerek és új rendszerek fejlesztésében működött közre. 
    A KINCSINFO állami vagyont nem kezelt, saját vagyona 2014-ben 1,82 milliárd forint volt, amiben meghatározó részt képviseltek a készletek között befejezetlen termelésként nyilvántartott uniós és hazai költségvetési forrásból finanszírozott 702,6 millió forint összegű szoftver fejlesztési projektek.
    Az ÁSZ tájékoztatása szerint a Kincstár a KINCSINFO felelős gazdálkodásához szükséges követelményeket kialakította, meghatározta a tulajdonos számára fenntartott jogokat, ugyanakkor a kincstár tulajdonosi joggyakorlása a törzstőke emeléshez és a rezsiköltségek számlázásához kapcsolódóan nem felelt meg az előírásoknak. 
    A kincstár a KINCSINFO 2014. évi törzstőke emeléséről szóló döntése előtt nem kérte meg az MNV Zrt. előzetes hozzájárulását, valamint a KINCSINFO-val kötött együttműködési megállapodásban foglaltak ellenére a 2012. évre vonatkozó rezsiköltségeket 2013-ban, utólagosan számlázta ki.
    A számvevők szerint a KINCSINFO a vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozását hiányosan alakította ki, nem rendelkeztek 2012-2014 között számlarenddel, és 2014. március 30-ig nem készítették el az önköltségszámítás rendjének szabályzatát. 
    A bevételek és ráfordítások könyvviteli elszámolása - a 2012. évet kivéve - a számviteli törvény által meghatározott főkönyvi számlákra történt, azonban a projektköltségek belső szabályzatban előírt elkülönített elszámolási kötelezettségének 2014 májusáig nem tettek eleget. A KINCSINFO vagyongazdálkodása és a vagyonváltozást eredményező döntések során a 2013. évi eszközbeszerzéshez kapcsolódóan két szerződéskötésnél nem tartotta be a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettségét - közölte az Állami Számvevőszék.
    Az ÁSZ a KINCSINFO ügyvezetőjének, valamint a kincstár elnökének fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó