Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hortobágyi robbanás - Hadnaggyá léptették elő az elhunyt tűzszerészeket

2016-07-07 06:25:43

Posztumusz hadnaggyá nevezte ki a múlt pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt négy tűzszerész katonát Simicskó István honvédelmi miniszter - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

    Közleményük szerint a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt tűzszerészeket, Juhász Attila főtörzsőrmestert, Rózsa János Nándor főtörzsőrmestert, Balázs Ádám őrmestert és Kozár Gábor szakaszvezetőt július elsejei hatállyal nevezte ki posztumusz hadnaggyá a miniszter. 
    Emellett az elhunyt hősöknek és a tűzszerész balesetben megsérült Tóth Péter főtörzsőrmesternek, a miniszter által adható legmagasabb kitüntetést, a Hazáért Érdemjelet adományozta Simicskó István - közölte a HM.
    A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.
    A Magyar Idők hétfőn írt arról: az előző honvédelmi vezetés alatt szüntették meg azt a lehetőséget, hogy a hősi halált halt katonákat posztumusz elő lehessen léptetni. A lap akkor azt közölte: Simicskó István honvédelmi miniszter meg akarja változtatni ezt a rendelkezést, és elő fogja léptetni a múlt pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt tűzszerészeket.
    A hősi halott katonák posztumusz előléptetési lehetőségének visszaállításáról szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.
    A honvédelmi miniszter szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a robbanás körülményeit, okait külső, független szakértők vizsgálják. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium is várja a vizsgálat eredményét, amelynek lefolytatására harminc nap áll rendelkezésre. Simicskó István mindemellett leszögezte: a katonák, a profi tűzszerészek mindent megtettek, hogy hatástalanítsák a bombát.