Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Az Iszlám Állam a belga miniszterelnököt tette felelőssé a merényletekért - FRISSÍTETT (új: Michel)

2016-07-06 12:23:00

 Charles Michel belga miniszterelnököt tették felelőssé a márciusi brüsszeli robbantásos merényletekért az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet legújabb propagandavideójában - jelentette a belgiumi sajtó szerdán.

    A Le Soir című napilap beszámolója szerint a 4 és fél perces videóban a dzsihadisták franciául énekelnek, miközben egymást követik a felvételek a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadásokról.
    "Töltve a kalasnyikov, a civilek tehetetlenek. Brüsszel rémületben van, amiért Michel a hibás. A belgák lángokban, amiért Michel a hibás. Összehangolt támadások, célpont a repülőtér" - rappeli az Iszlám Állam egyik tagja a felvételen.
    A videóban a merényletek keltette káosz mellett bevágások láthatók Charles Michelről és Manuel Valls francia kormányfőről, illetve az IÁ több tagjáról, például a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjéről, Brahim Abdeslamról, aki Francois Hollande francia elnököt emlegeti, majd fegyverével beleereszt egy sorozatot a falba.
    A belga kormányfő rövid időn belül reagált a videó hírére. "Nem hátrálunk meg az Iszlám Állam elől. Partnereinkkel együtt eltökéltek vagyunk a terrorizmus elleni küzdelem folytatásában. Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek ezekkel a fenyegetésekkel. Az Iszlám Állam leküzdése a demokráciánk és az állampolgáraink biztonságának védelmét jelenti" - nyilatkozott Charles Michel.
    Az Iszlám Állam júniusban is közzétett egy hasonló propagandavideót, amelyben arra szólították fel a "demokratákat" és a "kufárokat", hogy tiltakozzanak Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök politikája ellen. A dzsihadisták azt üzenték: amennyiben az emberek azt akarják, hogy véget érjenek a szervezet terrortámadásai Európában és az Egyesült Államokban, akkor el kell érniük, hogy a nyugati országok kormányai felhagyjanak az IÁ állásainak bombázásával Irakban és Szíriában.
    Szakértők szerint a legfrissebb videónak is hasonló az üzenete, ami jól illusztrálja, hogy a terrormilícia egyre szorongatottabb helyzetben van a Közel-Keleten.
    Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.