Zita napja van. | 2024.04.27

Szijjártó: a kultúr- és tudománydiplomácia fontos versenyképességi tényező

2016-07-06 11:58:00

 A kultúr- és tudománydiplomácia jelentős versenyképességi tényező, és fontos szerepe volt abban, hogy 2015 a magyar külgazdaság történetének legsikeresebb éve volt - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján szerdán, a budapesti Balassi Intézetben.

    Az eredmények igazolják, hogy fontos lépés volt a kultúr- és tudománydiplomácia integrálása a 2014-ben kialakított új külgazdasági és külügyi intézményrendszerbe - fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: a tavalyi külgazdasági teljesítmény az export, a külkereskedelmi többlet és a külföldi beruházások tekintetében is minden létező korábbi rekordot megdöntött.
    Minél távolabb megyünk a világban, annál nagyobb jelentősége van a kultúrának a Magyarországról alkotott kép formálásában - mondta. 
    A kultúrának fontos szerepe van a nemzet erejének megtartásában, a nemzetek közötti kötelékek és kapcsolatok fenntartásában és megerősítésében, a konfliktusok feloldásában - fogalmazott a miniszter, aki szerint napjainkban nagyon komoly globális és regionális feszültségek tapasztalhatók. Európa a "feje tetejére állt", azonban Magyarország ma a kontinens legstabilabb országa - hangsúlyozta.
    "Olyan brandeket igyekszünk kialakítani a magyar kultúr- és tudománydiplomáciában, amelyek bemutatják Magyarország gyökereit és nemzeti történelmét, egyben világossá teszik azt is, hogy meg tudunk felelni a modern kor követelményeinek" - mondta a miniszter, méltatva ezzel kapcsolatban az oroszországi kulturális magyar napok és a lengyelországi magyar évad programsorozatát is. 
    Beszélt arról is, hogy javaslatot tett Havasi Balázs zongoraművész és zeneszerző, az Operettszínház, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi produkcióinak támogatására. Utóbbinak így egyetlen külföldi fellépését sem kell lemondania anyagi okok miatt.
    A háttérintézményi rendszer átalakításáról szólva elmondta, a Balassi Intézet a Külgazdasági és Külügyminisztérium részeként, a kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárság felügyelete alatt folytatja munkáját, létszámcsökkentés nem várható.
    Az idén megnyílt ljubljanaival jelenleg 24 külföldi magyar intézet működik, folyamatban vannak a sepsiszentgyörgyi és a moszkvai intézetvezetői kinevezések. 2016-ban Helsinkiben, Rómában és Prágában intézetvezetői, Belgrádban, Moszkvában és Párizsban kulturális és tudományos attasé váltás lesz - összegezte Szijjártó Péter.