Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jelképes vérfürdővel tiltakoztak az állatvédők a pamplonai bikafuttatás ellen

2016-07-05 16:14:25

 

Jelképes vérfürdővel tiltakoztak állatvédők az észak-spanyolországi Pamplonában kedden, egy nappal a San Fermín-ünnep kezdete előtt, amely bikafuttatásairól világhírű.

 

    "San Fermín vérben fürdik" - több nyelven ez a felirat állt azokon a piros vödrökön, amelyekből a kiontott vért szimbolizáló vörös festéket öntötték magukra, majd azt kiabálták: szüntessék be a bikaviadalokat.
    "A San Fermín tökéletesen létezhet a bikaviadalok nélkül is. Nem az ünnep, hanem a kegyetlenség, a kínzás és az ártatlan állatok megölése ellen vagyunk" - mondta Aída Gascón az AnimaNaturalis igazgatója. 
    A nemzetközi PETA és a spanyol AnimaNaturalis nevű szervezetek 75 aktivistája fejére erősített szarvakkal, félmeztelenül vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, épp ott, ahol szerdán délben megnyitják az ünnepi eseménysorozatot.
    Az állatvédők nemcsak a viadalok, hanem a bikafuttatás és az állatokkal való rossz bánásmód ellen is tiltakoztak kiállásukkal.
    Gascón szerint sokan nincsenek tisztában azzal a kegyetlenséggel, ahogy megkínozzák és meggyilkolják a bikákat a futtatások után.
    Az állatvédők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy Pamplonában és az egész navarrai tartományban tiltsák be azokat az eseményeket, amelyek a bikával való küzdelemről szólnak.
    Kevesebb mint egy nap alatt több mint ötezren csatlakoztak az interneten zajló aláírásgyűjtéshez.
    A tiltakozás ellenére Pamplonában minden készen áll arra, hogy szerdán ismét megkezdődjön a város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett kilenc napos programsorozat.
    Összesen 410 különböző vallási, kulturális, hagyományőrző és szórakoztató eseménnyel várják az érdeklődőket. A programok 6 százalékában a bika főszereplő.
    Spanyolország leghíresebb fiestájára Spanyolország és a világ minden tájáról turisták tömegei érkeznek, hogy részt vegyenek a több napig tartó mulatozásban, evés-ivásban. A bikafuttatásokra, amelyeken a belváros csúszós macskakövein kell szaladni a szabadon engedett bikacsorda elől, azonban csak néhány százan neveznek be közülük.
    Pamplonában a középkor óta rendezik meg San Fermín-ünnepét, amit Ernest Hemingway: Fiesta (A nap is felkel) című regénye tett világhírűvé..