Tivadar napja van. | 2024.04.20

Illegális bevándorlás - Bakondi: a rendőrség és a honvédség felkészült az új határőrizeti rendszerre

2016-07-05 15:19:10

 

A rendőrség és a honvédség komoly erőkkel készült az új határőrizeti rendszer bevezetésére, amely garantálja a magyar emberek biztonságát és a külső határok védelmét - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden Szegeden.

 

    Bakondi György a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar-szerb és a magyar-horvát határon kedden bevezetett új határőrizeti rendszer célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, benyújthassa a menedékkérelmét.
    Az éjfélkor életbe lépett intézkedések lényege, hogy a határtól számított nyolc kilométeres sávban elfogott migránsokat, ha nem követtek el bűncselekményt, a rendőrség figyelmezteti, visszaszállítja a kerítéshez; ott, a kapukon keresztül útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják kérelmüket - mondta a főtanácsadó. Hozzátette, azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás indul.
    Az új, a korábbinál még hatékonyabb határőrizeti rendszer javítja a közrendet, közbiztonságot és összhangban van a magyar kormány törekvéseivel, melyek célja a külső határok védelme és annak megakadályozása, hogy emberek százezrei lépjenek be úgy az unió területére, hogy "nem tudunk semmit" identitásukról, céljaikról, további terveikről - hangsúlyozta Bakondi György.
    Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy hétfő éjféltől kedd délig 826-an kíséreltek meg illegális határátlépést, 675 esetben ezt a járőröző rendőrök és katonák megakadályozták, 151 határsértőt pedig elfogtak és visszakísértek; valamennyien együttműködőek voltak.
    Az elmúlt napokban a határ őrizetére újabb rendőri erőket vezényeltek a térségbe, a létszám meghaladja a 6 ezret. Az egyenruhások emellett bűnügyi és közrendvédelmi feladatokat is ellátnak, a határ "többvonalas" ellenőrzésében a rendőrök segítségére vannak a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei polgárőrök is.
    A rendőr altábornagy elmondta, február óta folyamatosan növekszik a migrációs nyomás a déli határon. Januárban napi átlagban 16 volt az elfogott határsértők száma, februárban már 79, az elmúlt hónapban pedig 120. Korábban a Magyarországra érkező migránsok jellemzően Görögországban léptek az unió területére, az elmúlt hónapokban egyre többen Bulgária felől jönnek. 
    A rendőrség szorosan együttműködik a szomszédos országokkal az embercsempészet elleni hatékony fellépés érdekében. Idén eddig 163 embercsempész ellen indult eljárás - közölte a főkapitány.
    Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke emlékeztetett: július 8-án lesz egy éve, hogy a honvédség részt vesz a határ védelmében. A katonák először az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésén dolgoztak, majd nemzetközi gyakorlaton vettek részt, és hónapok óta segítik a rendőrök munkáját.
    A honvédség állománya járőrfeladatokat, légi és földi felderítést végez, egészségügyi szolgálatot ad a tranzitzónákban, és készen áll tömegkezelési feladatok ellátására is - mondta a vezérezredes.
    A határőrizet megerősítése érdekében 50 százalékkal növelik a honvédség létszámát a határ mentén, és csaknem egyharmadával bővítik az ehhez igénybe vett technikai eszközök számát - tudatta a vezérkari főnök. Hozzátéve: amennyiben szükségessé válik, a Magyar Honvédség személyi állománya készen áll a biztonsági határzár építésére a magyar-román határszakaszon.