Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kvótareferendum - Angela Merkel nem vár változást a népszavazástól

2016-07-05 17:01:00

 

Angela Merkel német kancellár szerint nem várható változás a magyarországi kvótareferendumtól.

 

    A kancellár kedden Berlinben Mauricio Macri argentin elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre reagált, hogy a kvótareferendum miatt tart-e az EU megosztottságának növekedésétől. 
    Elmondta, már régóta ismert, hogy Magyarországon népszavazást tartanak "a menekültek kérdéséről", most pedig csak a referendum időpontját jelölték ki, és a népszavazási kérdés megfogalmazásából is az következik, hogy a szavazás "válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára". 
    "Ismert a magyar miniszterelnök véleménye is a menekültekről, ennyiben nem várok a referendumtól változást a pillanatnyi helyzetben" - tette hozzá Angela Merkel.
    Reagált a kvótareferendum kiírására az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt is, aki hírportálokon idézett berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy a népszavazás vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez.
    A migráció kezelésében sok diplomáciára van szükség az uniós tagországok összetartásához, ami "átkozottul nehéz" - mondta a politikus. Hozzátette, hogy a brit uniós tagságról tartott voksolás és a kvótareferendum révén az eddiginél is nagyobb kételkedéssel szemléli a népszavazás intézményét. Mint mondta, bizonyos kérdések túlságosan bonyolultak ahhoz, hogy egyszerűsíteni lehessen őket egy igen vagy egy nem válaszra, és a népszavazásoknál gyakran az érveknek kevésbé van szerepük, mint a pillanatnyi közhangulatnak. Ezért a döntés felelősségét a nép választott képviselőire kell ruházni, akiknek aztán ki kell állniuk és vállalniuk kell véleményüket - mondta Gerda Hasselfeldt.
    Áder János államfő kedden október 2-ra írta ki a kormány által kezdeményezett népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"