Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: a kormány célja az egészségben eltöltött évek számának növelése

2016-07-04 12:14:27

 

A kormány népegészségügyi programjainak célja, hogy gyarapodjon az emberek egészségben eltöltött éveinek száma - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

 

    Az államtitkár kiemelte: azt szeretnék, ha a következő években legalább egy évvel növekedne az egészségben eltöltött évek száma, ezért több intézkedést vezettek be.
    Rétvári Bence ezen intézkedések között említette a szigorúbb szabályozás kidolgozását a dohányzás visszaszorítására, a népegészségügyi termékadó, más néven chipsadó bevezetését, az új közétkeztetési rendelet elfogadását, és kitért a szűrővizsgálatok jelentőségére is.
    Kifejtette: nagy társadalmi vita alakult ki, amikor a zárt légterű helyeken és a megállókban megtiltották a dohányzást, de "nem jött be az a riogatás", hogy emiatt bezárnak vendéglátóhelyek, sőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte Magyarország erőfeszítéseit a dohányzás visszaszorítására. Bár a szigorúbb szabályozás nagy vitát váltott ki, a lakosság 85 százaléka ma is támogatja az intézkedést - mondta.
    Megjegyezte: az elektromos cigaretták kereskedelmének korlátozása is fontos lépés volt.
    Az államtitkár a chipsadóval kapcsolatban közölte: ennek bevezetése pluszforrást is teremtett, az így befolyó 95 milliárd forintot egészségügyi béremelésre fordították.
    Az új közétkeztetési rendeletet illetően az egészségesebb ételeket és az ingyenes étkezésre jogosult gyermekek körének kiterjesztését emelte ki.
    Rétvári Bence ugyancsak hangsúlyozta a mindennapos testnevelés bevezetésének jelentőségét és azt, hogy az ezzel kapcsolatos lehetőségek megteremtésére több programot is indítottak.
    Kitért arra, hogy Magyarország az egyik legkedvezőbb helyzetben van a világon az AIDS-fertőzések tekintetében, ez a felvilágosító és szűrőprogramoknak is köszönhető. A szűrések fontosságát, valamint az átfogó egészségvédelmi szűrőprogramok szerepét szintén kiemelte az államtitkár.
    Az egészségfejlesztési irodák létrehozását is lényeges lépésként értékelte, a 61 irodában segítenek az életmódváltásban és a betegségek megelőzésében - mutatott rá.
    Rétvári Bence arról is beszélt, a kormány nagy hangsúlyt helyezett arra, miként lehet az alapellátásban dolgozókat jobban bevonni a népegészségügyi program céljaiba, hiszen ők érik el a legtöbb embert, ők tehetnek a leghamarabb azért, hogy megelőzzenek súlyos betegségeket, ezért fordított többet az alapellátásra a kormány.a