Emma napja van. | 2024.04.19

Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

2016-07-03 19:43:00

A jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a július végén esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóra készülve Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést - emlékeztetett a lengyel határőrség főparancsnoksága.

   Varsóban pénteken és szombaton tartják a NATO-csúcstalálkozót, többek között Barack Obama amerikai elnök részvételével. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat.
    A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy a nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára a 2012-es európai labdarúgóbajnokság, majd a 2013-ben szervezett varsói klímacsúcs alkalmából élt ezzel a lehetőséggel.
    A határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelő-helyeken is. 
    Az ellenőrzéseket augusztus 2-ig fogják szúrópróbaszerűen végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőken. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrzőpontokat alkalmaz.
    A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.