Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több ezren vettek részt a székely népviselet ünnepén Csíksomlyón

2016-07-03 16:48:25

 

Több ezren látogattak idén a csíksomlyói hegynyeregben tartott Ezer székely leány napjára, a 85 éve meghirdetett hagyományőrző mozgalom felhívására 1775 leány és 800 legény öltött magára székely népviseletet - vonta meg az előző napi ünnepség mérlegét a Székelyhon.ro hírportál vasárnap.

 

    A két világháború között indult, majd a kommunizmus bukása után újjáélesztett székely népviseleti seregszemle Csíkszereda főterén közös tánccal kezdődött, majd Hargita és Kovászna megye, illetve a meghívott testvérmegyék, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye közgyűlése önkormányzati vezetőinek beszéde után a tömeg Csíksomlyóra vonult, és felkapaszkodott a pünkösdi búcsúk helyszínéül is szolgáló hegynyeregbe.
    Idén Csíkszentimre volt a "házigazda", jövőre pedig Tusnádfürdő látja el ezt a szerepet, ugyanis a lakosság számához viszonyítva onnan jelentek meg legtöbben népviseletben a találkozón.
    "Itt nálunk a legnagyobb a vallási elkötelezettség és elhivatottság, itt még mindig tele vannak a templomok, fontosak az ünnepek, fontos a keresztség, az elsőáldozás, a bérmálás, a házasság ünnepe. Ezért vagyunk ma itt, ezért lehetünk itt, mert nekünk ez az érték még megmaradt, megtartottuk, bár komolyan dolgoztak azon, hogy elvegyék tőlünk ezt a létfontosságú alappillért" - hangoztatta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az ünneplőkhöz intézett beszédében.
    Az egész napos rendezvényen 24 székelyföldi település hagyományőrző néptánccsoportja lépett színpadra. A Székelyhon.ro a népviseletbe öltözött több ezer résztvevőről készült hagyományos csoportképpel illusztrálta beszámolóját.
    A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány napját 1931-ben tartották először. A kommunista diktatúra idején betiltott közösségi rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik.
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/ezrek-a-szekely-nepviselet-csiksomlyoi-unnepen