Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hillary Clinton bizalmas információkat adhatott a vejének a görögöknek nyújtandó európai pénzügyi mentőcsomagról

2016-07-02 08:56:00

 

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje külügyminiszterként bizalmas információkat adhatott tovább a vejének, aki üzletemberként igyekezett hasznosítani a görögök európai uniós pénzügyi mentőcsomagjára vonatkozó bennfenntes adatokat. Ez derül ki  Hillary Clinton most  nyilvánosságra került újabb elektronikus levelezéséből. 

 

    A Clinton-házaspár veje, Marc Mezvinsky azonban a vélelmezett "anyósi segítség" ellenére is megbukott az üzlettel. 
    2012-ben Marc Mezvinsky - Chelsea Clinton férje - 325 millió dollár értékben offshore tőkealapokat hozott létre Eaglevale Partners néven, a Goldman Sachs beruházási bank segítségével (A Goldman Sachsnak volt korábban az elnök-vezérigazgatója Hank Paulson, aki később Bush elnök pénzügyminisztere lett, s nemrégiben állítólagos republikánus létére Hillary Clinton elnökjelöltsége mellett tette le a voksát.) Mezvinsky, valószínűleg a Hillary Clintontól érkező információknak köszönhetően is, dollármilliókat tett arra, hogy az Európai Unió pénzügyi csomagjával megmentett görög bankrendszer "felpumpálja" a darvadozó görög kötvények értékét is. Nem így lett, és Mezvinsky elbukta a pénzeket: egyik alapja, amely kizárólag a görög adósságra épített, csaknem mindent elveszített. 
    Hillary Clinton 2013-ban megvált a külügyminisztériumtól, hogy előkészítse elnökjelöltségi kampányát. A most nyilvánosságra került elektronikus leveleiből azonban kiderül, hogy még 2012-ben ő és a Clinton Alapítvány tanácsadója - Clintonék bizalmasa - Sidney Blumenthal titkosított információkat osztott meg arról, hogy mit gondol a német vezetés a görög mentőcsomag kilátásairól. Hillary Clinton bizalmas külügyi információkat  osztott meg erről a férjével, Bill Clintonnal is, éppen egyidőben azzal amikor a vejük létrehozta a görög kötvényekre "játszó" offshre tőkealapot. Nyilvánosságra került az az e-mail is, amelyben Gary Gensler, a nyílt és átlátható piacokért felelős Commodity Futures Trading Bizottság (CFTC)vezetője arról értesíti Hillary Clintont, hogy az Európai Központi Bank mentőcsomagja nyomán "megváltozik a piaci hangulat" a görög kötvényeket illetően.       Az Eaglevale  nem kívánta kommmentálni a történetet, Hillary Clinton kampánya pedig nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Az Eaglevale-ről egyébként tudni lehet, hogy a politikailag változékony helyzetekből próbál profitálni. A Goldman Schsról pedig bizonyítottan kiderült, hogy manipulálta a görög adósság értékét, Görögország hátrányára.