Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alteo: ősszel indulhat a nyilvános részvényértékesítés

2016-07-01 09:23:11

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nyilvános részvény-kibocsátási tájékoztatóját, ezzel megnyílt az út a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat őszre tervezett nyilvános részvényértékesítése előtt - közölte az Alteo pénteken az MTI-vel.

    A jelenleg még részvényár (ársáv) nélküli kibocsátási tájékoztató szerint a társaság minimum 25 ezer és legfeljebb 250 ezer, 100 forint névértékű új részvényt tervez kibocsátani nyilvános értékesítéssel. Emellett a társaság többségi tulajdonosa, a Wallis Asset Management Zrt. is döntött az Alteóban meglévő részvényeinek részleges értékesítéséről az aktuális tőkepiaci körülményektől függően. Így összesen maximum 900 ezer részvényt értékesítenek nyilvánosan és zárt körben.
    A nyilvános értékesítés szeptember 26-tól október 17-ig tart.
    Az értékesítés vezető forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt., társ-forgalmazó pedig az Erste Befektetési Zrt.
    Az Alteo közleménye idézi ifj. Chikán Attilát, az Alteo Group vezérigazgatóját, aki elmondta: jelenleg 38 milliárd forint értékben azonosítottak a vállalat számára számításba vehető befektetési és beruházási lehetőségeket. Ezek közül az elkövetkező években legalább 10-14 milliárd forint értékben szeretnének projekteket megvalósítani. A tőkebevonás célja az ezekhez szükséges saját tőke biztosítása - mondta.
    A vállalatcsoport szakértői szerint a várhatóan jövő januárban életbe lépő új megújulóenergetikai támogatási rendszer, illetve a vállalatok növekvő igénye az okos energetikai megoldások iránt jelentős növekedést prognosztizál az Alteo által megcélzott szegmensben.
    Közölték, hogy a 2017-ben életbe lépő megújuló- és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (METÁR) bevezetésével Magyarország teljesítheti az Európai Unió felé vállalat 14,65 százalékos megújuló energia-részarányt. A magyar energetikai iparág által 5 éve várt támogatási rendszer az Alteo vezetése és az általános iparági vélemények szerint körülbelül 600 milliárd forintnyi fejlesztést tesz majd lehetővé az iparág szakmailag már bizonyított hazai vállalatai számára. Az Alteo Group jelenleg több projekt előkészítésén dolgozik, amelyek a METÁR rendszer kapacitástendereinek kiírására várnak - írták.
    Az Alteo cégcsoport konszolidált árbevétele 2015-ben meghaladta a 10 milliárd, EBITDA-ja (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig az 1,4 milliárd forintot. 2016 első negyedévét 917 millió forintos EBITDA-val és 538 millió forintos nettó eredménnyel zárta. A 2015-ös év eredményeiből a társaság közel 200 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, amely részvényenként 120 forintot jelent.