Gedeon napja van. | 2024.03.28

György Ádám: a Virtuózok egyik tehetsége a pomázi mesterkurzuson

2016-07-01 09:22:44

 A Virtuózok, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatója egyik résztvevője is ott lesz a pomázi György Ádám Kastélyakadémia vasárnap kezdődő tíznapos mesterkurzusán - mondta a képzés alapítója, névadója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában.

    A New Yorkban élő György Ádám zongoraművész kiemelte: a 2009-ben alapított mesterkurzuson a Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara támogatásával vehet részt a Virtuózok második évadának egyik tehetsége.
    "Nagyon örülök a Virtuózok kezdeményezésnek, az első két évadban rengeteg tehetség tűnt fel a műsorban" - hangsúlyozta György Ádám.
    Mint elhangzott, a pomázi mesterkurzusra a világ minden tájáról fogadnak tehetséges növendékeket vezető egyetemekről, idén például a New York-i Juilliard School of Music-ból, a szingapúri Nemzeti Egyetemről és a Bécsi Zeneakadémiáról. Tizenketten lesznek ott az idei oktatáson, a három magyar diák mellé Vietnámból, Thaiföldről, Kínából, Indonéziából, Svájcból és az Egyesült Államokból érkeznek.
    "Az akadémiának két missziója van. Egyrészt a vezető tehetségek számára egy alkotóközösség létrehozása, ahol tudásukat kibontakoztathatják és továbbfejleszthetik. Másrészt a résztvevő magyar fiatalok számára lehetőséget biztosítani bekapcsolódni a világ élvonalába, a külföldi mentalitást megismerni" - fejtette ki az alapító.
    György Ádám fontosnak nevezte, hogy a klasszikus zenét egy kicsit újra "feltalálják". Hozzátette: úgy lehet a kultúrát előrevinni, hogy a tanultakat kamatoztatva újragondoljuk és frissen tartjuk a hagyományokat.
    A pomázi mesterkurzus nyitókoncertjét György Ádám adja július 4-én hétfőn a Teleki-Wattay-kastélyban, a zárókoncert július 13-án lesz a növendékek és a művész közreműködésével.
    A zongoraművész elmondta, hogy a mesterkurzus után délkelet-ázsiai, majd amerikai turnéra indul, a tervek szerint jövő februárban játszik ismét a budapesti Zeneakadémián.