Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fico: egyes uniós terveket nem támogat Európa egésze

2016-07-01 06:39:00

 Egyes uniós terveket nem támogat Európa egésze - állapította meg Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban.

    "Nem szabad félni attól, hogy nevükön nevezzük a dolgokat, nem szabad félni attól, hogy kimondjuk: vannak olyan európai politikák, amelyeket nem támogat Európa egésze" - mondta a szlovák miniszterelnök a szlovák uniós elnökség hivatalos kezdetének előestéjén tartott rövid sajtótájékoztatón, amelyet Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével közösen tartottak a pozsonyi várban tartott ünnepi fogadás előtt. Konkrétumokba nem bocsátkozott, csak utalt a Brüsszel és Pozsony között az uniós migrációs politika kérdésében megjelent nézetkülönbségekre.
    Robert Fico - akinek beszédében visszatérő motívumként jelent meg a "nem szabad félni" szókapcsolat - egy 19. századi szlovák politikust idézve azt mondta: "Megijedhetünk, de félnünk nem szabad".
    "A félelem rossz tanácsadó, a félelem Európa széttöredezéséhez vezet, a félelem a szélsőségesek és nacionalisták legjelentősebb eszköze" - jegyezte meg az előbbiekhez hozzáfűzve a szlovák miniszterelnök.
    Megjegyezte: Pozsony városa afféle kereszteződés, nem csupán Bécs és Budapest közelsége miatt, hanem azért is, mert áthalad rajta a Duna, amely egész Európát összeköti. "Azt szeretnénk, hogy a szlovák elnökség afféle politikai Duna legyen" - mutatott rá.
    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedett: Szlovákiának nagyon nagy lehetőség lesz az uniós elnökség, aminek során Pozsony Európa hajtóereje és vezetője lesz.
    "Egy vezető pedig nem rejtőzködik, hanem vezet, olyan témákban is, amelyek nehezek lehetnek ennek az országnak" - jegyezte meg Jean-Claude Juncker.