Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rövid időre visszatér a hőség az első júliusi hétvégén

2016-06-30 17:14:00

Az első júliusi hétvégén rövid időre visszatér a hőség, akár 35 Celsius-fok is lehet. Ezzel együtt viszont egyre többfelé lehetnek záporok, zivatarok és vasárnapra némileg mérséklődik a meleg is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

    Július elsején, pénteken a napos idő mellett a Dunántúlon és az északi megyékben alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de a zivatarokat erős vagy viharos széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 28-34 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb.
    A hőség veszélye miatt péntekre a fővárosra és tizenegy megyére - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna - adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.
    Szombaton is sok napsütésre lehet számítani. Főleg délutántól és elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében alakulhat ki zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 16-22 fok lehet. Napközben 30-35 fokig melegszik a levegő.
    Vasárnap az Észak-Dunántúlon legfeljebb rövid időre süt ki a nap, másutt több napsütés is lehet. Ezzel együtt sokfelé megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik a szél. Továbbá több helyen - délelőtt inkább a Dunántúlon, délután a Dunától keletre - várható zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is lehet. A minimumhőmérséklet 17-22 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 22-27 fok között alakulnak, de az Alpokalján hűvösebb, a Tiszántúlon melegebb is lehet - olvasható az előrejelzésben.