Emma napja van. | 2024.04.19

A második forduló megismétlésével számol a kormány sajtóértesülés szerint

2016-06-30 15:04:00

 Az elnökválasztás második fordulójának megismétlésével számol az osztrák kormány - írta az Österreich című lap csütörtökön, koalíciós körökből származó értesülésekre hivatkozva.

    A hétköznap ingyenes osztrák újság már azt is tudni véli, hogy szeptember 25-én vagy október 2-án tarthatják meg az új választást. Az értesülést hivatalos közlés nem erősítette meg.
    Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.
    Jelenleg az alkotmánybíróság vizsgálja az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) június elején benyújtott, szavazási visszaélésekre vonatkozó keresetét.
    A panasz szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok számlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat, s olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Néhány választókörzetben továbbá nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.
    Az Österreich című lap szakértőkre hivatkozva "valószínűnek" nevezi, hogy megismétlik a szavazást. A cikk megemlíti ugyanakkor, hogy politikai döntés is születhet, ugyanis a szociáldemokrata párthoz kötődik a 14 alkotmánybíróból nyolc, ők pedig megállapíthatják, hogy a választási panasz nem bizonyítható. Az újság indoklása szerint a szociáldemokrata és néppárti kormánykoalíciónak ugyanis nem érdeke az új választás, amelynek eredményeképpen akár a szabadságpárti Norbert Hofer is győztes lehet.
    Az alkotmánybíróság a múlt héten a választási bizottságok munkatársait idézte be, a héten a bizottságok pártdelegáltjait hallgatja meg. Az eddigi tanúmeghallgatások során az derült ki, hogy számos esetben a kelleténél korábban és nem az illetékesek jelenlétében bontották fel a levélszavazatok többségét.
    Az osztrák alkotmánybíróságnak még egy hete van arra, hogy megvizsgálja a beadványt és döntést hozzon. Ez még várhatóan tehát az előtt megtörténik, hogy az új államfő, július 8-án hivatalba lépne.