Csongor napja van. | 2024.04.16

Fazekas: határidőre kifizetik az agrártámogatásokat

2016-06-29 13:01:04

Határidőre, június 30-ig valamennyi 2015. évi egységes agrártámogatási kérelmet kifizetnek az igénylőknek - jelentette be Fazekas Sándor szerdán a Pest megyei Alsónémediben megtartott sajtótájékoztatóján.

    A 170 ezer egységes kérelemre (ez váltotta fel a területalapú támogatást) több mint egymillió kifizetés történt meg a jogcímeken - közölte a földművelési miniszter.
    Ennek keretében 432 milliárd forinthoz jutottak a gazdák, amiből 390 milliárd forint uniós, 42 milliárd forint pedig nemzeti forrás - tette hozzá.
    A miniszter hangsúlyozta: azzal, hogy képesek tartani a támogatások kifizetésének határidejét, lehetőség nyílik agrártámogatási előleg kifizetésére is, ami jelentős előnyt jelent a magyar gazdáknak.
    Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke kiemelte, hogy az unió 28 tagállama közül, a kifizetési határidő betartása nyomán, csupán 11 ország tudta vállalni, hogy előleget ad a gazdáknak és csak 4 olyan tagállam volt, amely előlegként, úgynevezett zöldítési támogatást is tudott fizetni.
    Ez utóbbi jogcímen, 114 milliárd forintot utaltak át a termelőknek - fűzte hozzá az elnök.
    Arról is szólt, hogy csupán 1412 elutasító határozat születetett azokkal szemben akik jogosulatlanul kívánták igénybe venni a támogatásokat, ami kevesebb, mint az elmúlt évben.
    Közlése szerint az eddiginél is több előleg kifizetése érdekében bevezették az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek nyomán 48 ezer gazda kapott lehetőséget arra, hogy a hibákat kijavítva szankciómentesen tudja igénybe venni a támogatást - mondta Gyuricza Csaba.