Emma napja van. | 2024.04.19

Külügyi államtitkár: szoros kapcsolatot ápol Magyarország Türingiával

2016-06-28 12:46:04

 

Magyarország szoros kapcsolatot ápol Türingiával, és a jövőben mindkét fél még intenzívebb együttműködés kialakítására törekszik - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

 

    Az államtitkár a magyar-türingiai vegyes bizottság tizennegyedik, budapesti ülése után úgy nyilatkozott, hogy a testület működése már húszéves múltra tekint vissza, legutóbb három éve a német tartományban találkoztak. Az ülésen áttekintették a jelenlegi helyzetet, és programokat dolgoztak ki a szakmai résztvevők a következő évekre az együttműködést illetően - közölte. Hozzátette: egyebek mellett környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, mezőgazdasági, oktatási, igazságügyi és rendészeti együttműködési projektekről van szó, továbbá közös ifjúsági táborokat is szerveznek. 
    Kiemelte: a tanácskozáson megszabták az irányt, amely mentén a következő években Türingiával együttműködhetnek. A kapcsolatépítés egyik súlypontja a kulturális együttműködés lesz, mert nagyon sok a történelmi, kulturális kapocs a két fél között.
    Mikola István beszélt arról is, hogy értékelték az aktuális, érdeklődésre számot tartó kérdéseket is, így szó volt a Brexitről, a migrációs helyzetről, az ukrán válságról és az Oroszország elleni szankciókról.
    Türingiával néhány területen Magyarország jóval szorosabban együttműködik, mint más német tartományokkal, ilyen például az erdőgazdálkodás. A magyar és türingiai szakértők tapasztalatot cseréltek, és megállapodtak abban, hogy a következő ülésig - amelyet a tervek szerint egy év múlva Türingiában tartanak - az erdészek tanácskoznak a témához kapcsolódó kérdésekről - közölte. Hozzáfűzte: ez azért is fontos, mert a szabadkereskedelmi megállapodások érzékenyen érintik ezt a területet.
    Az államtitkár hangsúlyozta: mindkét fél szeretné még szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, Türingia rendkívül nyitott az együttműködés fejlesztésére, továbbra is fontos partnerünk a gazdasági kapcsolatépítésben, az oktatásban és más lényeges területeken.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó