Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - Kerry: Washingtonnak erős Európára van szüksége

2016-06-27 14:26:13

 

Washingtonnak erős Európára van szüksége, ezért Európa nem lehet bosszúálló, ehelyett érzékeny hozzáállással, gondosan megtervezett, felelős válaszokat kell adnia az uniós tagságot elutasító brit referendum eredményére - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

 

    John Kerry arra figyelmeztette az uniót, hogy "ne veszítse el a fejét", és a Nagy-Britanniával a kilépésről kezdődő tárgyalások folyamán ne cselekedjen meggondolatlanul, hanem védje meg a "bennünket kezdetektől összetartó érdekeket és értékeket", amelyek - mint rámutatott - nem változtak meg a brit népszavazással.
    Federica Mogherini a tájékoztatón azt mondta, hogy a brit népszavazás után most nehéz idők várnak az Európai Unióra. Hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak is különösen fontos, hogy továbbra is együttműködjenek nem csak a jólét, hanem a világ biztonságának és békéjének megőrzése érdekében is.
    Kerry a NATO-főtitkárral is találkozott hétfőn, a szövetség brüsszeli központjában. Jens Stoltenberg ezt követően kijelentette: a brit népszavazást követően még nagyobb jelentősége van az Európai Unió és a NATO, valamint az európai NATO-szövetségesek közötti védelmi és biztonsági együttműködésnek.