Auguszta napja van. | 2024.03.29

A moszkvai doppinglaboratórium volt igazgatójának kihallgatását kérik Washingtontól az orosz hatóságok

2016-06-27 11:00:07

 

Az Egyesült Államokban élő Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppingellenőrző laboratórium volt igazgatója kihallgatását kérte az amerikai hatóságoktól az orosz Nyomozó Bizottság (SzKR) - jelentette ki Vlagyimir Markon, a szövetségi bűnüldöző szerv szóvivője hétfőn Vesztyi FM rádióadónak.

 

    Markin nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy az SzKR pontosan mire kíván választ kapni. Rodcsenkov ellen két hete büntetőeljárást indítottak hivatali visszaélés miatt, azzal  gyanúsítják, hogy az irányítása alatt álló laboratóriumban 2014-ben megsemmisített több mint 1400 doppingmintát, noha a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat.  A hatóságok szerint a volt igazgató személyes haszonszerzésre használta a laboratóriumot.
    Június elején az SzKR ugyancsak büntetőeljárást indított az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) néhány vezetője ellen, szintén doppingügyekkel összefüggésben.
    Május 12-én a The New York Times Rodcsenkov kijelentéseire hivatkozva arról írt, hogy több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián - köztük legalább 15 érmes -, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt. A volt laborvezető szerint tökéletesen működő rendszer segítségével látták el teljesítményfokozó szerekkel az orosz sportolókat, azzal a céllal, hogy a téli játékokon a lehető legtöbb érmet - lehetőleg aranyat - szerezzenek. Állítása szerint az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit.
    Rodcsenkov azt állította, hogy személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók viszkijébe és a nők martinijébe kevertek bele. 
    A WADA az orosz atlétikát sújtó doppingbotrányra hivatkozva tavaly novemberben felfüggesztette a moszkvai laboratórium engedélyét, Rodcsenkov pedig lemondott posztjáról és az Egyesült Államokba menekült, az állítva, hogy az élete veszélyben van. Később elismerte, hogy ő adott utasítást a doppingminták megsemmisítésére.