Csongor napja van. | 2024.04.16

Brexit - Spanyol lapok: Cameron felelőtlen, Brüsszelnek határozottnak kell lennie

2016-06-25 13:35:00

 

David Cameron brit miniszterelnököt hibáztatják értékeléseikben a Brexit mellett döntő népszavazás másnapján megjelent spanyol napilapok, egyúttal Brüsszeltől határozott fellépést várnak el a kilépési tárgyalások során, hogy elejét lehessen venni más tagállamok kiválási szándékának.

    Az ABC konzervatív napilap A populizmus próbára teszi Európát című szerkesztőségi véleménycikkében hangsúlyozta, hogy Európa drágán megfizet Cameron meggondolatlanságáért, mert vagy nem volt tisztában a britek érzéseivel - amelyeket egyébként éveken át saját pártja táplált -, vagy nem ismerte saját korlátait a kihívásokkal szemben.
    Az újság megállapította, hogy a Cameron által megszerzett uniós különmegállapodás nem volt elég a brit szavazóknak a maradáshoz, amiből az következik, hogy a kilépési tárgyalások során rendkívül szigorúnak kell lennie az unió vezetőinek. De az EU-nak egyúttal önkritikát is kell gyakorolnia, valamint erősítenie intézményeinek és a tagállamok integrációját.
    A Brexit nem az egyetlen veszély az EU folytonosságára nézve - írja az ABC, kifejtve, hogy az ellenség a populizmus, legyen nacionalista vagy baloldali, amely belülről fenyegeti legerősebben az európai projektet.
    Az lap felhívja a figyelmet arra, hogy a kilépést pártolók milyen könnyen hintettek el a britek között néhány nyilvánvaló hazugságot a bevándorlásról és a gazdasági szuverenitásról. Rámutat arra is, hogy a népszavazásból kiderült: a britek megosztottak.
    Az El Mundo liberális napilap szerkesztőségi véleménycikkében lényegében hasonló követetésekre jutott, történelmi és politikai katasztrófának minősítve a Brexitről szóló döntést, mert ez erősíti azt a félelmet, hogy az Európai Unió nem egy visszafordíthatatlan projekt, az európai integrációt meg lehet törni.
    "Ez rossz hír azok számára, akik úgy hisszük, hogy több Európára van szükség, mint kevesebbre, hogy együtt jobban képesek leszünk szembenézni a kihívásokkal, hogy a közösségi értékek felette álnak az egoizmusnak és a félelemnek" - fogalmazott az újság, amely felelőtlennek nevezte a brit miniszterelnököt.
    Az El Mundo értékelése szerint a népszavazás lehetőséget adott a krízis, a szociális megszorítások és a növekvő bizonytalanság miatt felháborodott embereknek, hogy megmutassák: elutasítják a rendszert és vezetőit. Mindennek hátterében pedig a hatékony populizmus áll, amely a bevándorlást tette "tökéletes bűnbakká".
    A napilap szerint Brüsszelnek világossá kell tennie a kilépési tárgyalások során, hogy távozása után az Egyesült Királyság semmiféle gazdasági előnyhöz nem jut az uniótól, ez szükséges annak elkerüléséhez, hogy más tagállamok kövessék a brit példát.
    Az Egyesült Királyság mindig Európa része volt, és lesz is, de az európai egyesült államokról szóló álom most még messzebb került - zárja elemzését az El Mundo.