Csongor napja van. | 2024.04.16

Brexit - Politológus: kiábrándultak az emberek az európai politikai elitből

2016-06-25 09:32:57

 

Galló Béla politológus szerint a csütörtöki brit népszavazás eredménye az Egyesült Királyság uniós tagságáról nagyon komoly üzenet, az emberek áttételesen azt fejezték ki, hogy kiábrándultak az európai politikai elitből.

    A szakértő az M1 aktuális csatorna szombati műsorában kifejtette: az igazi probléma, hogy az európai társadalmak döntő többsége úgy érzi, Európa nem teljesíti több évtizedes szociális ígéretét. Ez csapódik le a migrációellenességben is, nem annyira a színesbőrű emberekkel, hanem a Kelet-Európából érkező bevándorlókkal szemben - tette hozzá.
    A szakértő szerint Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból kicsit túl van dimenzionálva, gazdaságilag nem változik sokat a helyzet, a közös piac módosul, de nem nagyon sérül. Az Angela Merkel német kancellár által hétfőre összehívott egyeztetést pedig úgy kommentálta, hogy "az egyenlőbbek között is mindig vannak egyenlőbbek", az alapító országok találkozója nem túl demokratikus lépés, de politikailag bevett szokás.
    Merkel hétfőre Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, Francois Hollande francia elnököt és Matteo Renzi olasz miniszterelnököt hívta egyeztetésre Berlinbe.
    A brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazást a kilépést pártoló tábor nyerte meg, a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalékuk a bennmaradásra.