Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brüsszelnek nagyobb figyelmet kell fordítania a választók akaratára

2016-06-25 08:24:00

 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a brit népszavazási eredmény is arra utal, hogy Brüsszelnek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a nemzetek, a választók akaratára.

 

    Bakondi György az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta: "kétségtelen", hogy a brit népszavazás egyik meghatározó körülménye a bevándorlás kérdésköre volt. 
    Emlékeztetett: a magyar kormány mindig hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlásnak egyfelől fontos biztonsági, gazdasági, közegészségügyi, de ezeken túlmenően ideológiai és politikai hatásai is lesznek. Most "egy súlyos következményekkel járó politikai hatást láthattunk" - tette hozzá.
    A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte: az európai biztonság, a schengeni rendszer olyan politikai, gazdasági, társadalmi értéket jelent, amelyet meg kell védeni, s amibe egy "kényszerbetelepítési megoldás" nem fér bele. Úgy vélte, most a britek többsége úgy döntött, hogy a brüsszeli - például a bevándorlás ügyében is jellemző - "esetenkénti diktátumok, beavatkozások" politikájából nem kérnek, hanem inkább önállóan folytatják.
    Az unió vezetőinek higgadt reálpolitikusként kell reagálniuk -  mondta Bakondi György, megjegyezve: Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásában bonyolult tárgyalási folyamat várható, amelynek biztonsági kérdései is lesznek.