Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: versenyképességi fordulatra van szükség

2016-06-24 12:20:41

Magyarország 2010-től először sikeres fiskális, majd 2013-tól eredményes monetáris fordulatot hajtott végre, most versenyképességi fordulatra van szükség - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, vezető közgazdásza az MNB és a Magyar Közgazdasági Társaság által Versenyképességi és növekedési fórum - 2016 címmel megrendezett konferencián, pénteken Budapesten.

 

    Magyarország gazdaságát jellemzi, hogy a gazdasági növekedéshez makrogazdasági egyensúly társul, ebben a helyzetben olyan reformokat, intézkedéseket kell megvalósítani, amelyek versenyképességi fordulatot eredményeznek.
    Palotai Dániel elmondta: az elmúlt évek egyik legfontosabb eredménye, hogy jelentősen bővült a foglalkoztatás az országban. Kiemelte: a munkát terhelő közterhek azonban még mindig magasak, azokat a továbblépés érdekében mérsékelni kell, emellett a foglalkoztatás bővítése érdekében a nyugdíjrendszerben a munkaerőpiacon maradást kellene ösztönözni. Véleménye szerint az atipikus foglalkoztatási formákat is bővíteni kellene, így például kedvező lenne az ország gazdasága szempontjából a távmunka, vagy a részidős munkavállalás kibővítése.
    Palotai Dániel szerint a vállalatok versenyképességének javítása legalább ilyen fontos. Ezen a téren tovább kellene szűkíteni az adóelkerülési lehetőségeket, e téren már kedvező tapasztalatokat hozott a pénztárgépek bekötése, illetve az ekáer működtetése, de a szürke-, illetve a feketegazdaság méretét tovább kell csökkenteni - mutatott rá.
    Az ügyvezető igazgató kiemelte: a kutatás és fejlesztés, az innováció bővítése különösen fontos, ennek érdekében növelni kell a K+F-re szánt forrásokat, és az innováció bővítése érdekében szükséges az egyetemi-vállalati kapcsolatokat megerősítése.
    Az ország versenyképességét javítaná az állami bürokrácia leépítése is, továbbra is időszerű az állami intézmények létszámának és bérkiadásainak felülvizsgálata - jelezte Palotai Dániel.
    Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte: olyan lépéseket kell végrehajtani Magyarországon, amelyek a fenntartható és tartós felzárkózást biztosítják az ország számára, így például a gazdaság innovációs képességének javítása révén lehet elérni a versenyképesség erősítését.
    Virág Barnabás rámutatott: egy-egy országnak nehéz kitörni a közepesen fejlett státuszból, ezt csak átfogó, versenyképességet javító programokkal lehet megvalósítani. Az ország felzárkózása során azonban meg kell őrizni a makrogazdasági stabilitást, a mérsékelt államháztartási hiányt, az alacsony inflációt - mondta az MNB ügyvezető igazgatója.