Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - Lengyel államfő: mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért

2016-06-24 11:40:27

A brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az Európai Unió egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért - jelentette ki pénteki krakkói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel államfő.

 

    "Teljességgel tiszteletben kell tartani a brit társadalom akaratát" - hangsúlyozta Andrzej Duda.
    Kiemelte ugyanakkor azt is: az uniós vezetőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy elkerüljék a dominóhatást, "nehogy további országok társadalmai kinyilvánítsák, ők sem akarnak az európai közösség tagjai lenni".
    Választ kell adni arra a kérdésre, hogy miért döntöttek a britek az EU-ból való távozásról - folytatta a lengyel elnök. "Nem úgy van-e, hogy az EU túl sokat kényszerít rá a hozzá tartozó tagállamokra, az emberek nem úgy éreznek-e, hogy sok ügyről Brüsszelben önkényes módon döntenek, anélkül, hogy ezt a társadalommal megkonzultálnák" - tette fel a kérdést.
    Hangsúlyozta: az Egyesült Királyság történelmi okoknál fogva is mindig Lengyelország stratégiai partnere volt, és az is marad, és a lengyel vezetés továbbá is törekedni fog a minél szorosabb gazdasági, politikai és katonai együttműködésre. A brit szigeteken élő mintegy 850 ezer lengyel helyzetét illetően Lengyelország további tárgyalásokat folytat a brit kormánnyal - helyezte kilátásba a lengyel államfő.