Tivadar napja van. | 2024.04.20

Droglabort számoltak fel Borsodban

2016-06-24 10:08:32

 

Ipari mennyiségű kábítószer, heroin készülhetett volna abból a morfinszármazékból, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobsza mellett egy telephelyen gyártottak. A droglabort szerdán számolták fel a pénzügyőrök és a rendőrök, több embert, köztük ukránokat előállítottak.

 

    Balázs Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi bűnügyi igazgatóságának vezetője a NAV és a rendőrség pénteki miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt évek egyik legnagyobb kábítószerfogását hajtották végre.
    Kifejtette: a pénzügyőrök látókörébe került egy magyar és ukrán emberekből álló csoport, amely a gyanújuk szerint nagy mennyiségű vágott dohányt állított elő illegálisan. Tudomásukra jutott az is, hogy a bűnszervezet tagjai olyan berendezést állítottak össze, amely alkalmas lehet kábítószer előállítására.
    A NAV nyomozói ezután a rendőrökkel közös akcióban ellenőrizték a telephelyet, ahol több mint öt tonna úgynevezett mákszalmát, több száz liter hígítót és ecetet, valamint speciális eszközöket találtak, foglaltak le - tette hozzá.
    Varga Sándor, a borsodi rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: egyértelművé vált, hogy kábítószer gyártását tervezték a felsődobszai telephelyen, hiszen a szárított mák oldószeres feloldásával, préselésével, majd a préselt termék főzésével olyan alapanyagot állítottak volna elő, amelyet akár heroin készítéséhez is használhattak volna.
    A gyors és együttes intézkedésnek köszönhetően ez a "folyamat megszakadt", a hatóság tudomása szerint egyetlen grammnyi kábítószer sem került ki a laborból - tette hozzá.
    Az osztályvezető közölte azt is, hogy tizenkét embert állítottak elő, hallgattak ki gyanúsítottként, illetve tanúként. Kábítószer előállításának gyanúja miatt végül hét embert vettek őrizetbe, és kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat.