Tivadar napja van. | 2024.04.20

Brexit - Fico: tiszteletben kell tartani a brit döntést, amely nem tragédia

2016-06-24 09:16:19

 

Tiszteletben kell tartani és nem kell kommentálni a brit népszavazás eredményét, amely nem tragédia, hanem olyan valóság, amelyre a többi európai uniós tagországnak gyorsan reagálnia kell - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Rimaszombatban.

 

    Úgy vélte, óriási hiba lenne, ha az Európai Unió "maradó" 27 tagállamának a népszavazásra adott reakciója olyan lenne, mint az EU eddigi politikája. Kifejtette: az EU lakosságának óriási része elutasítja az unió migrációs politikáját, és nagy az elégedetlenség az EU gazdaságpolitikájával is.
    "Ezért csak rajtunk, az unió többi tagországán áll, találunk-e elég erőt annak kimondásához, hogy az EU politikájának alapvető változásokon kell átmennie" - tette hozzá.
    Robert Fico, aki a rimaszombati kihelyezett kormányülés szünetében tartott álló sajtótájékoztatót a brit népszavazás eredményéről, elmondta: Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel a héten tartott találkozóján, illetve Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélésén felajánlotta, hogy folytassanak informális egyeztetést az EU jövőjéről. Kifejtette: "alapvetően atraktívabb" hozzáállást kell mutatni azokhoz a témákhoz, amelyeket az unió lakossága rendkívül negatívan ítél meg.
    A  brit népszavazás eredményének esetleges dominóhatására utalva a szlovák kormányfő azt mondta: igaz, hogy az eredmény "különböző próbálkozásokhoz" vezethet, akár az eurózónát alkotó EU-tagállamok csoportjában is. Ez nagyban befolyásolhatja az életet Szlovákiában is - ami szerint óriási felelősséget tesz a szlovák kormány vállára.
    A népszavazás kapcsán "sok bejelentés várható Szlovákiában is, főként azok részéről, akik nem viselnek semmilyen felelősséget, ellentétben a szlovák kormánnyal" - jelentette ki Robert Fico, utalva arra, hogy parlamenti ellenzéke hetek óta masszív kampányt folytat az egy alkalommal már sikertelenül leváltani próbált Robert Kalinák belügyminiszterrel szemben. Ezzel összefüggésben felkérte az ellenzéket: hagyjon fel az "állam lerombolásával" és a bizonyítékok nélküli vádaskodással egy olyan időszakban, amikor rendkívül nehéz feladatokkal kell megbirkózni.