Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: a magyar-amerikai gazdasági együttműködés igazi sikertörténet

2016-06-23 15:42:51

 

Igazi sikertörténetnek nevezte a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-amerikai gazdasági együttműködést, Szijjártó Péter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács tagjaival folytatott megbeszélés után csütörtökön Budapesten hangsúlyozta, hogy mára az Egyesült Államok vált az Európai Unión kívüli legnagyobb befektetővé Magyarországon.

 

     Az Egyesült Államokból származó befektetések összértéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, az 1600 amerikai cég mintegy 100 ezer magyar embernek ad munkát - ismertette a miniszter.
    Hozzátette: az Egyesült Államok vált Magyarország EU-n kívüli legfontosabb exportpiacává, egyben második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és harmadik legfőbb importforrásává.     Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács keretében a Magyarországon már jelen lévő vállalatokkal folyik a tárgyalás, mivel az újra beruházás legalább olyan fontos, mint egy-egy új befektetés - hangsúlyozta a külügyminiszter. 
    Kiemelte: Magyarországot sokat bírálják a konzultáció hiányára hivatkozva, azonban az amerikai vállalkozói együttműködések ezt cáfolják, a cégekkel rendszeresek az egyeztetések, ezt az üzleti tanács is visszaigazolta.     Szijjártó Péter elmondása szerint a jövő évi adóváltozások egy része is amerikai javaslat eredménye, például, hogy a 2017-es költségvetésben a kutatás-fejlesztést végző vállalatok adókedvezmény-lehetőségei csaknem megduplázódnak, valamint azok a cégek is jelentős adókedvezményt kapnak, amelyek mobilizálni tudják a munkaerőt, enyhítve ezzel a földrajzilag eltérő munkaerő-kapacitást.     Tájékoztatott arról is, hogy Magyarországnak tíz amerikai stratégiai partnere van, az első megállapodást a Coca-Colával kötötték.     Szijjártó Péter a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséggel (TTIP) kapcsolatban úgy nyilatkozott: Magyarország érdekelt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás megkötésében, amennyiben ez megfelel a nemzeti érdekeknek.  Egyértelműen az ország érdeke lenne, hogy a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal minél kevesebb bürokratikus akadály terhelje - jegyezte meg.     Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (US-Hungary Business Council) elnöke elmondta: 8 amerikai cég érkezett Budapestre, hogy jövőbeli befektetésekről beszéljenek a magyar kormánnyal. Megfogalmazása szerint Magyarország nagyon jó partnere volt az Amerikai Egyesült Államoknak stratégiailag, katonailag is, valamint pozitívan értékelik azt, ahogyan a ország eddig együttműködött az amerikai cégekkel.     Az eseményen részt vett többek között Szemerkényi Réka, Magyarország Washingtonba akkreditált nagykövete, Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke. A sajtótájékoztatót követően megkezdődtek a tárgyalások cégekkel. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó