Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Oroszország kiemelt gazdasági partnere Magyarországnak

2016-06-22 11:45:08

 Oroszország kiemelt gazdasági, kereskedelmi és energetikai partnere Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz kormányközi gazdasági bizottság ülését követően szerdán, Budapesten.

    A tárcavezető, aki egyúttal a bizottság társelnöke is, sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden döntés született az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbításáról, ezt Magyarország álláspontja szerint helytelen és antidemokratikus módon hozták meg, a kérdést a lehető legmagasabb szinten kellett volna megvitatniuk a tagállamoknak.
    Kiemelte: Magyarország a döntés meghozatalának módját vitatja, nem fogadja el, hogy "fű alatt, sunyi módon született döntés" egy ilyen rendkívül fontos ügyben. Tisztázni kellett volna, hogy a szankciók hozzájárultak-e, és ha igen, mennyiben a minszki megállapodások teljesítéséhez - vélekedett. Hozzáfűzte: most van egy olyan kezdeményezés, hogy ősszel az állam- és kormányfők megvitatják a kérdést, Magyarország ezt "jobb híján támogatja", így legalább majd akkor lesz valamilyen konzultációs lehetőség.
    A miniszter megjegyezte: be kellene fejezni "a képmutató európai politikát", hiszen miközben van egy szigorúnak tűnő brüsszeli döntés, a múlt héten európai politikusok gazdasági együttműködésről tárgyaltak Oroszországgal Szentpéterváron.
    Szijjártó Péter közölte: az európai és világpolitikai fejlemények miatt a kétoldalú együttműködésben jelentős visszaesés következett be, ami komoly veszteséget okozott a magyar gazdaságnak és vállalatoknak. Az elmúlt két és fél évben a magyar vállalatok 4,5 milliárd dollár exportlehetőségtől estek el - tette hozzá.
    A külügyminiszter elmondta: a mai ülés célja az volt, hogy minden, a szankciók által nem érintett területen fokozzák az együttműködést és hozzájáruljanak ahhoz, hogy fennmaradjon a lehetősége az EU-orosz pragmatikus együttműködés újraépítésének, amikor ehhez a politikai feltételek is adottak.
    Kifejtette: három területet vitattak meg az ülésen, energetikai kérdésekről, magyar vállatok oroszországi beruházásairól és a harmadik piacokon történő közös fellépésről egyeztettek. Az energetikai kérdésekről elmondta: a Paks 2 projekt Magyarország energiabiztonsága szempontjából a legfontosabb beruházás. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. bevonható-e néhány, a Roszatom által máshol megvalósítandó beruházásba, hogy a cég megfelelő tapasztalatokat szerezhessen - magyarázta. Felidézte azt is, hogy módosították a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, amely 25 milliárd köbméter gáz lehívásáról rendelkezik, így 2019 végéig a biztonságos gázellátás garantált. Az árazás Magyarországnak kedvezően változott, továbbá arról is döntöttek, hogy a szerződéses mennyiségen felül 600 köbmétert vesz még Magyarország - közölte.
    Szijjártó Péter kitért rá: a magyar vállalatok elsősorban mezőgazdasági beruházásokba foghatnak Oroszországban, épül egy takarmánygyártó üzem, valamint egy húsgyár építését is most készítik elő.
    Emellett a miniszter a harmadik piacokkal kapcsolatban szólt arról is, hogy egy magyar-orosz konzorcium gyárt vasúti kocsikat az egyiptomi állami vasúttársaság pályázata nyomán, egy 800-900 millió eurós projektről van szó.
    Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, a bizottság másik társelnöke hangsúlyozta: a nehéz helyzetek nem akadályozhatják meg, hogy fejlődjön a magyar-orosz együttműködés.
    Az uniós szankciókról szólva kijelentette: a gazdasági szankciók nem képesek megoldani a politikai problémákat, hanem csak súlyosbítják a gazdasági helyzetet. 2015-ben a szankciók miatt a kétoldalú áruforgalom több mint 40 százalékkal csökkent, és az idei év elején is folytatódott ez a tendencia - mutatott rá.
    Az orosz miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a két ország fejleszteni akarja az együttműködését, és még vannak olyan projektek, amelyek megvalósításra várnak. Kiemelte a mezőgazdasági beruházások és a gyógyszergyártás jelentőségét, továbbá üdvözölte, hogy Magyarország keresi az együttműködési lehetőségeket az orosz régiókkal.
    A két miniszter a sajtótájékoztató előtt aláírta az ülés jegyzőkönyvét, majd Szijjártó Péter a Nemzetközi Befektetési Bank elnökével, Nyikolaj Koszovval együttműködési megállapodást írt alá a tárca és a bank között. Ezt követően egy szándéknyilatkozatot is aláírtak egy novoszibirszki egészségügyi központ megvalósításáról.