Auguszta napja van. | 2024.03.29

Letartóztattak három merényletre készülő feltételezett dzsihadistát Isztambulban

2016-06-22 10:39:29

 

Őrizetbe vette a török rendőrség Isztambulban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet három feltételezett tagját, akik merényletre készültek a transzneműek június 19-ére tervezett, de végül betiltott felvonulásán a metropolisz belvárosában - jelentette szerdán a Dogan török hírügynökség.

 

    A három feltételezett terroristát kedd estek fogták el.
    A török hatóságok június 17-én közbiztonsági aggodalmakra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulásokat, miután az egyik ultranacionalista ifjúsági csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a két rendezvény megakadályozására. Június 19-ére a transznemű emberek támogatásáért terveztek egy menetet, míg az idei meleg büszkeség parádét, amely korábban a muzulmán világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, egy héttel későbbre, június 26-ára hirdették meg.
    A rendőrséghez a nacionalisták fenyegetésével párhuzamosan olyan bejelentés is érkezett, hogy az IÁ szándékozik támadást végrehajtani a 19-ei felvonuláson. A terrorelhárítók még június 17-én házkutatásokat tartottak, 3 embert őrizetbe vettek. A gyanúsítottak lakásain robbanóövet, katonai álcát, késeket és lézeres távolságmérőt találtak. Az előállítottakat kedden este bírósági döntés értelmében letartóztatták.
    Egyikük, Fuat Günes török nemzetiségű, a két másik személy, Zelimhan Aslanbek és Bekhan Alim Han pedig az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánból származik. A feltételezett IÁ-tagok többször jártak a szervezet háborús területein, Isztambulban terrorcselekményekhez szükséges alapanyagok, valamint eszközök őrzéséért és kézbesítéséért feleltek.
    Június 19-én az LGBT-közösség mintegy 50 aktivistája a tiltás ellenére felvonulásra készült a város sétálóutcájában, az Istiklalon, de a rendőrség könnygázt bevetve szétoszlatta a csoportot.
    Eltérően számos más muzulmán államtól Törökországban a XIX. század közepe óta nem bűncselekmény a homoszexualitás, ugyanakkor a másság iránti előítéletek széles körben elterjedtek. Az isztambuli melegfelvonulást 2003 óta rendezik meg, de tavaly már egyszer betiltották azzal az indokkal, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére esett. Az idén tervezett felvonulások is a ramadán idejére esnek.
    Az Iszlám Állam ebben az évben már két öngyilkos merényletet követett el Isztambulban.