Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hoppál: elindult az Árpád-ház program operatív része

2016-06-22 10:34:16

 

Több mint ötmilliárd forintos keretösszeggel elindult az Árpád-ház program operatív része - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára szerdán, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

 

    Hoppál Péter elmondta, hogy a munkák ütemezéséről kormányhatározat született. A 2013 óta zajló előkészítést követő megvalósítási szakasz első üteme 2018-ig tart majd, és három nagy pilléren nyugszik. Létrehoznak egy nagy nemzetközi kiállítást, amely az Árpád-ház Európában is párját ritkító teljesítményét igyekszik megmutatni szerte a világban. 
    Nemzetközi kutatóintézetet alapítanak, amely az Árpád-ház gazdag örökségét többnyelvű publikációkkal a közvélemény elé tárná.
    A harmadik pillér pedig Székesfehérvárt érinti: komplex városrehabilitációs program részeként a volt Köztársaság moziból látogatóközpont jön létre, onnan indulva pedig egyfajta kulturális körút épülne ki a Nemzeti Emlékhely és a Szent István székesegyház érintésével - ismertette az államtitkár.