Emma napja van. | 2024.04.19

Takarékbank: jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a magyar GDP

2016-06-22 09:44:32

 

Az idei átmeneti lassulást, 2,1 százalékos gazdasági növekedést követően jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a magyar GDP a Takarékbank negyedéves előrejelzése szerint.

 

    Az MTI-nek szerdán eljuttatott összeállításban a Takarékbank elemzői kifejtették, bár a világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt negyedévben nem javultak, a külső környezet továbbra is kedvező a magyar gazdaság számára. A legjelentősebb gazdaságkutató intézetek és fejlesztési szervezeteknek a világgazdaság egészére vonatkozó, két- hároméves kitekintésű előrejelzései nagyjából megfelelnek az előző negyedévinek, de lényeges kockázatot jelent a Brexit lehetősége. Egy esetleges brit kilépés az európai pénzügyi rendszert, áttételesen pedig a reálgazdaságot is megrengetné, miközben újra nyomás alá helyezné a sérülékenyebb gazdaságokat.
     A magyar GDP növekedése az idei év első negyedévében nagyot fékezett, 0,9 százalékra lassult éves GDP-bővülési ütem az EU-n belül a leggyengébbek közé tartozott, negyedéves alapon pedig még zsugorodott is a gazdaság, 2012 negyedik negyedévét követően első alkalommal. 
    A lassulás az új EU-s költségvetési ciklus keretében rendelkezésre álló források kezdetben kevésbé intenzív felhasználása miatt várható volt, emellett termékváltási folyamatok miatt számos jelentős ipari kapacitás kihasználtsága is csökkent az első negyedévben. 
    A Takarékbank 2017-től ismét a beruházások növekedésre számít, miután a gazdaságpolitika felgyorsítja a 2014-2020-as EU-költségvetési keretben rendelkezésre álló külső források felhasználását, és a lakossági beruházások is érdemben növekednek.
    A Takarékbank előrejelzése szerint az inflációs nyomás mérsékelt marad, amit az adócsökkentések és az alacsony energiaárak is támogatnak, várakozásuk szerint 2016-ban egy év vége felé bekövetkező kisebb gyorsulás eredményeként az éves átlagos infláció 0,7 százalék lehet, míg 2017-ben 2,1 százalékos infláció valószínűsíthető, azonban a mutató ennél alacsonyabb is lehet jövőre. 
    A munkaerőpiacon ismét meglódult a foglalkoztatás bővülése, amelyet ráadásul túlnyomó részben az elsődleges munkaerőpiac állásteremtése vezérel, bizonyos ágazatokban már korlátot jelent a munkaerő-kínálat elégtelensége. A tavalyi 6,8 százalék után a munkanélküliségi ráta több mint egy teljes százalékponttal csökkenhet idén, 2017 átlagában pedig már csak 5,3 százalékos munkanélküliség várható a Takarékbank szerint.
    Az egyensúlyi folyamatok továbbra is biztatóan alakulnak, és erőteljesen javulnak a külső egyensúlyi mutatók. A forint várhatóan az év végén is tartani tudja majd a 310-es szintet az euróval szemben, 2017-ben pedig mérsékelten erősödhet is - írja elemzésében a Takarékbank.