Auguszta napja van. | 2024.03.29

Feltételezett háborús bűnösöket fogtak el Bosznia-Hercegovinában

2016-06-21 14:31:43

 

Hat boszniai szerb férfit fogtak el kedden Bosznia-Hercegovinában, akik a gyanú szerint az 1992-1995-ös boszniai háború idején háborús bűnöket követtek el, amikor 27 muszlim bosnyákot gyilkoltak meg - közölte a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA).

 

    A SIPA tájékoztatása szerint az egykori boszniai szerb katonák 1992 és 1993 során részt vettek a boszniai muszlim lakosság kínzásában, elűzésében és megölésében. A gyanú szerint a hat férfi az áldozatokat megkínozta, majd megásatta velük saját sírjukat, amelyben végül eltemették őket. A háború után a gyanúsítottak a bizonyítékok megsemmisítése érdekében állítólag kiásták, és egy közeli folyóba dobták a maradványokat. A sírban így csak hat testet találtak.
    A boszniai háború volt a második világháború utáni legsúlyosabb európai fegyveres konfliktus, amely százezer halálos áldozatot követelt, és mintegy kétmillió embert kényszerített otthona elhagyására. Az akkor történteket a hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig vizsgálja. A bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség májusban közölte, hogy 13 éves fennállása alatt háborús ügyekben 605 ember ellen emelt vádat, akiket összesen 2087 évre ítéltek el; ilyen mértékű vádemelésre és ítéletre a világon korábban csak két esetben, a második világháború után, a nürnbergi és a tokiói per esetében volt példa.