Auguszta napja van. | 2024.03.29

Múzeumok éjszakája - Brigetio újrafelfedezése Komáromban, hősies éjszaka Esztergomban

2016-06-21 12:37:28

 

Komáromban az ezer évig elfeledett Brigetio újrafelfedezéséhez, Esztergomban és Párkányban pedig a Hősök, felfedezők, újítók tematikához kapcsolódó programokkal várják szombaton, a Múzeumok éjszakáján az érdeklődőket.

 

    A komáromi Klapka György Múzeumban a brigetiói ásatások történetéről tartanak előadást, az első régészeti leletek felfedezésének korából származó tudósításokat szemléznek, és Az aranykacsától Ovidiusig címmel színjátékot mutatnak be Brigetio újrafelfedezéséről a múzeum munkatársai.
    Az esztergomi és párkányi közgyűjtemények és közművelődési intézmények, galériák összesen 19 helyszínen várják a közönséget. 
    Az esztergomi Vármúzeumban vérre menő csatákkal, középkort idéző hangulattal, hagyományőrzőkkel és játszóházzal készülnek. A Duna Múzeumban a vizek hőseivel találkozhatnak az éjszakázók, játékos mesterségpróbákon vehetnek részt, és vízügyes innovációkkal ismerkedhetnek. A környezeti és társadalmi fenntarthatóság témája is megjelenik, a gyerekeknek afrikai mese, a felnőtteknek pedig slam poetry formájában.
    A Főszékesegyházi Kincstár Panorámatermében este hét órától a pápaválasztás rejtelmeiről tudhatnak meg többet a látogatók. Az este folyamán a cappella egyházzenét hallgathatnak és tárlatvezetéseken vehetnek részt a Kincstárban. A Keresztény Múzeum műalkotásai új megközelítésben tárulnak a látogatók elé ezen az éjszakán: a múzeum "virágoskertjében" sétálhatnak majd az oda érkezők és egy Mária-szoborba is belenézhetnek a legújabb technológia segítségével.
    A Párkányi Városi Múzeumban a Dunáról szóló tárlat nyílik szombat délután, éjszaka pedig kézművesek, népzenei és néptáncprodukciók, tárogatósok szórakoztatják a közönséget.
    Tatán idén a Nepomucenus Malomban, a Német Nemzetiségi Kiállítás épületében és annak udvarán tartják a Múzeumok éjszakáját, amelyen látható lesz a malom történetét bemutató animációs film is. A gyerekek kézi malomkővel búzát őrölhetnek, és kézműveskedhetnek. Az új állandó kiállításban tárlatvezetéssel, a virág szimbolikáját bemutató előadással várják az érdeklődőket.
    Tatabányán egy újító bányamérnök, Ranzinger Vince emlékének szentelik az estét, aki a tatabányai szénbányák igazgatója volt. A Turul madártól a geológiai tanösvényen bányászlámpás túra indul a nevét viselő kilátóig, majd a résztvevők a hivatalos megnyitó előtt megismerkedhetnek a Tatabányai Múzeum új állandó kiállításával.