Auguszta napja van. | 2024.03.29

Helyettes államtitkár: példaértékű a fogyatékosság magyarországi kezelése

2016-06-21 09:04:35

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint példaértékű a fogyatékosság magyarországi kezelése.

 

    Nyitrai Imre az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta, hogy ezt nemcsak ő látja így, hanem a fogyatékossággal élő embereknek szolgáltatást nyújtók európai szövetsége, a European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) is, amely a múlt héten ülésezett Magyarországon.
    Tájékoztatása szerint ez Európa legjelentősebb ilyen típusú szövetsége, amelynek több mint 12 ezer tagja van, és komoly lobbierővel bír Brüsszelben.
    Az EASPD a fogyatékossággal élő emberek szociális ellátását vizsgálta Magyarországon, például azt, hogy milyen lakással rendelkeznek, milyen az életminőségük vagy mennyi pénzt költenek.
    A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a szövetség - amely eljött megtekinteni a szép eredményeket produkáló hazai újításokat - azt az álláspontot alakította ki, hogy a magyar rendszer bárhol megállná a helyét Európában.
    Nyitrai Imre arról is beszélt, hogy 1998, az első Orbán-kormány óta tudatosan fejlesztik a fogyatékosságügyet. Ekkor kezdtek lakóotthonokat építeni, az államszocializmus gyakorlata ugyanis az volt, hogy nagy intézményekbe rejtették el a világ elől a fogyatékossággal élő embereket, nehogy rontsák a társadalmi képet.
    A második Orbán-kormány idején, 2011-ben hosszú távú stratégiát fogadtak el annak érdekében, hogy minél előbb önálló életvitelre kapjon lehetőséget az akkor még 11-12 ezer, tömegintézményben lakó fogyatékos ember.
    Idén "soha nem látott mértékű", csaknem 40 milliárd forintos fejlesztést indítanak a nagy intézmények kiváltására - emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve: úgy véli, ősszel együttműködési megállapodást írnak alá az EASPD-vel.