Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megint sportolókra támadt az enyingi cigánybanda

2016-06-21 07:39:05
Tömegverekedés tört ki vasárnap hajnalban Siófokon a Petőfi sétányon. Információink szerint az az enyingi cigánybanda kötött bele az egyik szórakozóhely teraszán beszélgető sportolókba, akik közül többen a veszprémi kézis, Marian Cozma meggyilkolásában is közreműködtek. A verekedés során ketten megsérültek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szűkszavú közleményt adott ki, miszerint csoportosan elkövetett garázdaság ügyében nyomoznak, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozhatóan, a fenti képen látható három férfi, Kolompár Csaba, Rafael István és Rafael Andor ellen elfogató parancsot adtak ki.

A hivatalos rendőrségi közlemény szerint június 19-én, hajnali 3 óra körül egy szórakozóhely előtti területen többen összeverekedtek, amely során ketten is megsérültek. A részletekről egyelőre mindenki hallgat, a közösségi portálon, szemtanúk és sértettek bejegyzéseiből áll össze a kép: újra az enyingi cigánybanda jelent meg és okozott felfordulást a siófoki éjszakában. A három körözött férfi ugyanis több száz társukkal felvonulva félemlítették meg ugyancsak a Petőfi sétányon a vendéglátósokat 2008-ban. Rafael István és Kolompár Csaba részt vett a veszprémi Patrióta bár elleni 2009. februári támadásban, amikor előbbi névrokona, Raffael Sándor több társával meggyilkolták a veszprémi kézilabdázót, Marian Cozmát, többeket pedig súlyosan megsebesítettek. Őket a gyilkossági ügy mellett folyt garázdasági ügyben el is ítélték. Nem sokkal a veszprémi gyilkos támadás után az enyingi cigányok nem álltak le, a három körözött férfi az enyingi Agip benzinkútnál rátámadt egy másik társaságra, amiből szintén bírósági ügy lett.

 
A térfigyelő kamera annak idején rögzítette az enyingi cigányvajda és bűntársai felvonulását a siófoki Petőfi sétányon. Fotó: feol.hu

A térfigyelő kamera annak idején rögzítette az enyingi cigányvajda és bűntársai felvonulását a siófoki Petőfi sétányon. Fotó: feol.hu

 

TESTÉPÍTŐKET PÉCÉZTEK KI AZ ENYINGI CIGÁNYOK

A történteknél jelen volt Kathi Béla világbajnok magyar testépítő. Az ő barátait is megverték a támadók, amik kiszemelt áldozatukat próbálták védeni. Kathi maga is közbeavatkozott, amikor a cigányok már egy földön fekvő embert rugdaltak. Végül órákon át az ismert sportoló fotója is szerepelt a körözöttek között a rendőrségi portálon. Feltehetően tévedésből, miután a helyszínen valaki őt tudta néven nevezni. Kathi Béla vasárnapi facebook bejegyzése szerint gyermekkori barátaival szórakozott Siófokon a Petőfi sétányon. Arra lett figyelmes, hogy a szomszédos asztalnál, egy általa edzőteremből ismert sportolót egy nagyobb létszámú banda megtámad. Kathi egyik barátja azonnal közbelépett.

“Segítségükre siettünk, verekedési szándék nélkül, próbálni megmenteni a helyzetet a jelenlétünkkel. 2 másodperccel később ütlegelni kezdték a barátomat és az ismerősömet. Próbáltuk megoldani a helyzetet, a siófoki rendészek is a segítségünkre siettek. Ezúton is mindent köszönök nekik! Tanácsukra eljöttünk a helyszínről, taxi es hazajöttünk.” – írja a sportoló hivatalos oldalán.

A testépítő csak órákkal később tudta meg, hogy mivel valaki a helyszínen csak őt tudta néven nevezni, fényképe az enyingi bandatagok mellé került, körözöttként a rendőrségi felhívásban. A félreértést akkor sikerült tisztázni, amikor Kathi azonnal visszautazott a siófoki kapitányságra. Mások azt írták, hogy a Palace Café előtt provokálták ki a verekedést Rafaelék, röpködtek a székek, asztalok.

Raffael Sándor és társai a Cozma-gyilkosság ügyében a bíróság előtt. Fotó: nol.hu

Raffael Sándor és társai a Cozma-gyilkosság ügyében a bíróság előtt. Fotó: nol.hu

 

RENDSZERESEN SIÓFOKON GARÁZDÁLKODNAK

A sportoló bejegyzése alatti hozzászólásokból kiderül, sokan ismerik a szóban forgó enyingi cigánybandát, akik rendszeresen a városban garázdálkodnak, megfélemlítve a vendégeket. A kiadott elfogató parancsban szereplő 33 éves Kolompár Csaba, valamint 35 éves Rafael Andor enyingi lakosok, harmadik társuk, a 31 éves Rafael István tápiószentmártoni lakos. Az egyik elkövető azonos lehet azzal a családtaggal, akinek a születésnapját megünnepelni indultak szórakozni a Cozma halálával végződő tragikus éjszakán.

EGY GYILKOS MÁR SZABADLÁBON

A világklasszis kézilabdázó meggyilkolása, valamint csoportos garázdaság miatt elítéltek jogerősen kiszabott letöltendő börtönévei fogynak. Ez év márciusában szabadult a negyedrendű Pál Gábor, jogerősen 5 évet kapott, de jó magaviselet miatt hamarabb kiengedték. A harmadrendű Sztojka Ivánt is végül csak 8 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ő lesz a következő, aki szabadul. Az enyingi banda néven hírhedté vált cigányokról, siófoki erődemonstrációikról sokan beszámolnak az interneten. A siófoki vendéglátósok, üzlet tulajdonosok, vagy épp alkalmazottak is azt mondják, rendszeresek a hasonló incidensek, félelemkeltő atrocitások.

cozma

Mariann Cozmát 2008 február 8-án éjszaka szúrták szíven egy veszprémi szórakozóhely előtt Fotó: nol.hu

MIÉRT CSAK HÁROM ELKÖVETŐT KÖRÖZNEK?

Kerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, és a hétvégén történtek részletei után érdeklődtünk. Megkérdeztük azt is, a helyszínen bárkit őrizetbe vettek-e és miért csak három elkövetőt köröznek, amikor a szemtanúk nagyobb számú társaságról számoltak be. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan próbálják elejét venni az állítólag rendszeres incidenseknek és megvédeni a Siófokon nyaralókat, szórakozókat, megelőzve hogy hasonló tragédia történjen a Balaton fővárosában, mint 2008 februárjában a veszprémi éjszakában.

Amint kérdéseinkre válaszokat kapunk, azonnal közöljük.

Címlapfotó: police.hu

(Az eredeti cikket ide kattintva elolvashatja: PestiSrácok)