Auguszta napja van. | 2024.03.29

A lengyelek Magyarországot tartják második legfontosabb szövetségesüknek

2016-06-20 13:43:24

A lengyelek Németország mellett Magyarországot tartják a legfontosabb szövetségesüknek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) hívei pedig egyértelműen Magyarországot részesítik előnyben - derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban hétfőn közölt felmérésből.

    A lap számára az IBRIS közvélemény-kutató készített felmérést, amely során a megkérdezettek 32 százaléka úgy találta: az Európai Unión belül Németország a legközelebbi szövetségese Lengyelországnak. 20 százalék szerint Magyarország a legfontosabb szövetséges, 12,5 százalék pedig az Egyesült Királyságot látja ebben a szerepben.
    A felmérés azt is megmutatta: Németországot mindenekelőtt a liberális választók részesítik előnyben, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) hívei közül 72 százalék őt látja a fő szövetségesnek.
    A PiS híveinek 40 százaléka viszont Magyarországban látja a legfontosabb partnert, ennél nagyobb bizalmat körükben egyik más ország sem élvez.
    A jobbközép Rzeczpospolita kommentátora, Andrzej Stankiewicz úgy értékelte: Németország stratégiai partner volt az előző bal- és liberális kormányok számára, a tavaly november óta kormányzó PiS viszont "határozottan irányt váltott, higgadtabbá téve a Berlinnel fenntartott kapcsolatokat".
    A PiS külpolitikájával azonos tendenciát mutatnak a felmérés azon adatai, melyek szerint a lengyelek fontos szövetségesnek tartják Magyarországot és az Egyesült Királyságot - vélte Stankiewicz. Rámutatott: a PiS politikájának "állandó eleme a Budapestre való hivatkozás", és a lengyel külpolitika "sokat fektet be a Londonnal való szorosabb együttműködésbe" is. A kommentátor szerint a lengyel kormánynak tetszik "a Brüsszellel szemben tanúsított brit távolságtartás, a tagállamok erős jogköréhez való ragaszkodás az Európai Unión belül, valamint az is, hogy az európai integrációt mindenekelőtt a gazdasági kérdésekre korlátoznák".
    Amennyiben a britek többsége a csütörtöki népszavazás során az EU-ból való távozás mellett szavazna, a PiS elveszíti azt a lehetőséget, hogy az uniós politikában az eddigi fő szövetségest, Berlint Londonnal helyettesítse - szögezte le Stankiewicz.