Gedeon napja van. | 2024.03.28

Külföldi sajtó Magyarországról - Német és svájci lap a Brexittel kapcsolatos lengyel és magyar álláspontról

2016-06-20 13:13:52

 Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének (Brexit) veszélyével foglalkozó, s az ezzel kapcsolatos lengyel és magyar magatartást is érintő írást közölt a hét végén a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német és a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilap.

    A FAZ szombati kiadásában a Brexitről megjelent véleménycikkében Thomas Gutschker egyebek közt megjegyezte, hogy Lengyelország és Magyarország kormányai a nemzeti elkülönülést választották, és a menekültkérdésben megtagadják a szolidaritást. Az elmúlt napokban különböző szinteken tárgyalások folytak Varsó és Budapest között.
    Brüsszelben biztosra veszik - írja Gutschker -, hogy sem Beata Szydlo lengyel, sem Orbán Viktor magyar kormányfő nem akarja a szakadás jelét küldeni. Már csak azért sem, mert nem érdekük a piaci spekuláció, amely az ő hitelkamataikat az egekig vinné. Orbán ezenkívül vissza akarja tartani a Jobbikot, amely rögtön kilépne az unióból. Sőt, brit lapokban közvetlenül a brit választókhoz fordul a következő üzenettel: "Magyarország büszke arra, hogy veletek együtt az Európai Unió tagja lehet".
    A NZZ szombati véleménycikkében Eric Gujer úgy vélte, a 21. század kezdetén az európaiak az áttekinthetőségre törekednek, és aki nem találja ezt meg a térbeli határok között, az szellemi "szalagkorlátokat" keres.
    Gujer szerint Magyarország és Lengyelország kormányai ezt "a gonosz szellemet" már a zászlójukra tűzték. Megjegyezte, hogy Németországban a nacionalizmus egyfajta baloldali változata virágzik, amely a szabadkereskedelem és a transzatlanti partnerség ellen mobilizálja a választókat. "Bár Orbán Viktor és a globalizáció ellenzőinek céljai különböznek, a recept ugyanaz: el kell utasítani azt, ami kívülről jön" - írta Gujer. A cikk szerint ha a nacionalizmus és a provincializmus térnyerése fokozódik, akkor az EU egysége végképp félelmek és ellenérzések sokaságává foszlik szét.