Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai kormány a belső bírálatok ellenére sem változtat politikáján 

2016-06-18 08:06:00

 Mind a külügyi szóvivő, mind a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy Barack Obama elnök a külügyminisztérium tisztségviselőinek bíráló levele ellenére sem változtat Szíriával kapcsolatos politikáján.

    Jen Friedman fehér házi szóvivő közölte: Obama elnök készen áll arra, hogy "erőteljes vitát" folytasson Szíriáról, de a nemzetbiztonsági csapat már megkezdte a szír helyzet és a lehetséges megoldások alapos vizsgálatát. 
    A Dániában tartózkodó külügyminiszter, John Kerry sajtónyilatkozatában fontosnak minősítette a dokumentumot, és azt ígérte, hogy Washingtonba visszatérve okvetlenül egyeztet majd a dokumentum aláíróival. 
    John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a tárcának nem áll szándékában nyilvánosságra hozni azt a dokumentumot, amelyben 51 külügyi tisztségviselő és tanácsadó erőteljesen bírálta az Obama-kormány szíriai politikáját és sürgette az elnököt, hogy kezdje bombázni a szír kormány állásait és mielőbb szabaduljon meg Bassár el-Aszad szíriai államfőtől, mert vele nem érhető el változás a közel-keleti országban. A dokumentumot csütörtökön későn este hozta nyilvánosságra internetes oldalán a The Wall Street Journal. 
    A külügyi szóvivő pénteken leszögezte: nem indítanak belső vizsgálatot a dokumentum ügyében, és nem is változtatnak az amerikai politika irányvonalán. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Washington nem javasolta a szíriai ellenzéki csoportoknak, hogy bármelyik tagjuk is csatlakozzék a jelenlegi damaszkuszi kormányhoz. 
    A dokumentum nyilvánosságra kerülése alkalmat adott az Obama-kormány Szíria-politikáját bíráló politikusoknak is arra, hogy hallassák véleményüket, illetve ismételten kifejezzék nemtetszésüket. 
    Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke a sajtónak nyilatkozva például arról beszélt, hogy "még az Obama-kormányzat saját külügyi szakemberei is azt gondolják, hogy a kormány Szíria-politikája kudarcot vallott". Royce képviselő szerint: "Irán, Oroszország és Aszad elnök diktál ma Szíriában, és ez lehetővé teszi, hogy Aszad továbbra is háborús bűnöket kövessen el a népe ellen".