Rudolf napja van. | 2024.04.17

Trumppal szemben Clintont támogatja egy befolyásos republikánus politikus

2016-06-17 18:12:00

 Richard Armitage amerikai republikánus politikus, Ronald Reagan, majd George W. Bush kormányainak egyik magas rangú tagja bejelentette, hogy a demokrata Hillary Clinton elnökké választását fogja támogatni, ha a republikánusok elnökjelöltje Donald Trump marad.

    Személyében a legmagasabb rangú, nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó republikánus politikus állt ki nyíltan a demokraták valószínű elnökjelöltje mellett.
    Armitage, aki 2001 és 2005 között George W. Bush kormányának külügyminiszter-helyettese volt, a Politico című lapnak azt mondta: "Amennyiben Donald Trump az elnökjelölt, úgy én Hillary Clintonra szavazok. Trump nem tűnik republikánusnak, és nem úgy tűnik, mintha meg akarna tanulni dolgokat."
    Szavait elemzők a republikánus politikusok körében tapasztalható elégedetlenség eddigi legmarkánsabb jeleként értékelik. A republikánus elit - kivált a külpolitikával és biztonságpolitikával foglalkozók köre - alkalmatlannak tartja Trumpot arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.
    A volt külügyminiszter-helyettes arról is beszélt, hogy nem tudja, más republikánusok is követik-e a példáját, vagyis Hillary Clinton mellé állnak-e, de szerinte sok nemzetbiztonsági szakember még bizonytalankodik. "Mintha köd ülné meg az agyukat" - fogalmazott.
    A Politico felsorolása szerint már mintegy tucatnyi republikánus külpolitikai szakember jelentette be, hogy nem áll szándékában Trumpot támogatni, vagy vele dolgozni. Köztük van például Mark Salter, John McCain republikánus szenátor és volt elnökjelölt egykori kabinetfőnöke, vagy Max Boot, akit neves neokonzervatív katonai elemzőként tartanak számon. A neokonzervatívok egyébként is ódzkodnak Trumptól, s inkább Clintont látnák szívesen az Egyesült Államok elnökének székében.
    Csütörtökön egyébként két republikánus kormányzó is jelezte, hogy valószínűleg nem szavaz Donald Trumpra. Larry Hoganról, Maryland kormányzójáról van szó, és John Kasichről, Ohio kormányzójáról, aki vetélytársa volt Trumpnak az elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Kasich a Yahoo News hírszolgáltató portálnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ha nem következik be radikális változás Trump politizálásában, akkor ő nem szavaz rá. Ugyanakkor azt is leszögezte: semmiképpen sem szavaz a demokraták várható elnökjelöltjére, Hillary Clintonra.