Tivadar napja van. | 2024.04.20

A közlekedési ágazat fejlesztését támogatja az uniós bizottság

2016-06-17 12:35:16

 A munkahelyteremtés és növekedésösztönzés érdekében 6,7 milliárd euróval (2100 milliárd forint) támogatja a közlekedési ágazat fejlesztését az Európai Bizottság - jelentette be Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján, pénteken.

    Elmondta, az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozta 195 közlekedési infrastruktúraprojekt listáját, amelyeket az európai hálózatfinanszírozási eszköz (CEF) keretében támogat az említett összeg erejéig.
    Kiemelte: a források 85 százaléka a Kohéziós Alapból támogatásra jogosult tagállamokba irányul, az unión belüli egyenlőtlenségek csökkentés érdekében.
    Hozzátette: a beruházások várhatóan további köz- és magánfinanszírozást mozgósítanak majd, összesen 9,6 milliárd euró értékben. Ezek a beruházások 2030-ig 100 000 új munkahellyel is bővíthetik az európai gazdaságot. A projektek biztonságosabbá, fenntarthatóbbá és hatékonyabbá teszik az európai infrastruktúrát az utasok és a vállalkozások számára - tette hozzá.
    Az uniós pénzügyi hozzájárulás vissza nem térítendő támogatás, a társfinanszírozás a projekt típusától függően az elszámolható költségek 20-50 százalékát fedezheti. A Kohéziós Alap felhívása keretében beérkezett pályázatok esetében a maximális társfinanszírozási arány elérheti az elszámolható költségek 85 százalékát - tájékoztatott az uniós biztos.
    Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos előremutatónak nevezte, hogy az uniós bizottság újabb jelentős összeggel támogatja a közlekedési ágazat fejlesztését, amely új munkahelyeket és gazdasági növekedést jelent Európa számára.
    A bizottság internetes oldalán hozzáférhető adatok szerint Magyarországról 23 érvényes pályázatot nyújtottak be 1,2 milliárd euró értékben. Ezek közül 16 kiválasztott pályázat részesülhet 809,6 millió euró támogatásban, amelyet az unió kohéziós alapjából finanszíroznak.
    A CEF keretében 24,05 milliárd euró áll rendelkezésre az unió 2014-2020-as költségvetéséből az uniós tagállamokban megvalósuló, a transzeurópai törzshálózatok (TEN-T) fejlesztését célzó projektek megvalósítására. Ebből az összegből 11,305 milliárd euró a Kohéziós Alapból támogatható országok részére van elkülönítve. A prioritásokat és az egyes években az egyes prioritási területekre fordítható teljes támogatási összeget éves és többéves munkaprogramok határozzák meg - tájékoztatott az uniós bizottság.