Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kormánybiztos: egy nagy ugrással kell felzárkózni az oktatás digitalizációjában

2016-06-17 10:03:56

 

Egy nagy ugrással, a legmodernebb technikák és pedagógiai módszerek átvételével kell pótolni az oktatás digitalizációjában meglévő 10-15 éves lemaradást - mondta Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten, az Információs Társadalom Parlamentje című rendezvény második napján. 

 

     A kabinet képviselője az Informatika a Társadalomért Egyesület által szervezett konferencia egyik panelbeszélgetésén hangsúlyozta, az optimális minimumra kell csökkenteni a "digitális bennszülötteknek" számító gyerekek és a tanárok közötti szakadékot, ami elsősorban abból adódik, hogy a pedagógusok több mint fele 45 évnél idősebb és legfeljebb csak továbbképzéseken ismerkedhetett meg a digitális pedagógiai módszerekkel.
    Czunyiné Bertalan Judit közölte, a kormány egy olyan, elsősorban interakcióra épülő, tantárgyakon átívelő és az egész iskolai képzést lefedő digitális fejlesztésben gondolkodik, amely a tanárok munkáját is segíti.
    Kiemelte, olyan programokat szeretnének indítani, amelyek az uniós finanszírozást követően is fenntarthatóak tudnak maradni pénzügyileg és tartalmilag is, az eddigi brüsszeli projektek legnagyobb problémája ugyanis azt volt, hogy viszonylag rövid ideig számoltak a digitális eszközök alkalmazásával, így azokat ma annak ellenére sem használják sok iskolában, hogy azok még mindig rendelkezésre állnak.
    A kormánybiztos hangsúlyozta, olyan digitális tudást kell biztosítani a diákoknak, amellyel magabiztosan boldogulhatnak a munkaerőpiacon.
    Külön kitért arra is, hogy felméréseik szerint a lányok a fiúknál nem kevésbé alkalmasak a digitális szakmakörökre. "Ez most nem valamiféle gendertörténet" - fogalmazott, majd hozzátette, felméréseik szerint a lányok a műszaki pályán ugyanolyan jól teljesítenek, mint a fiúk.