Emma napja van. | 2024.04.19

Abeer Nehme: a zene a béke, a szeretet és az élet nyelve

2016-06-16 18:44:21

A zene a béke, a szeretet és az élet nyelve, amelynek toleranciát kell terjesztenie - fogalmazott az MTI-nek Abeer Nehme libanoni énekes, aki az Orientale lumen - Kelet világossága című egyházzenei sorozat utolsó alkalmán vasárnap, az ortodox Pünkösd napján lép fel a Szent Efrém Férfikar oldalán a Szent István-bazilikában.

    A fiatal közel-keleti generáció egyik legkiemelkedőbb tagjaként ismert 35 éves énekesnő felidézte: noha Budapesten most lép fel második alkalommal a Szent Efrém Férfikarral, több együttműködésük volt már az elmúlt években például Abu-Dzabiban és a marokkói Fezben is.
    "Hatalmas élmény közösen dolgozni a férfikarral, nem csupán zenei, hanem emberi értelemben is. Jó barátok és csodálatos zenészek" - jegyezte meg Abeer Nehme, aki beszélt arról is: akkor találkozott először az együttessel, amikor évekkel ezelőtt egy dokumentumfilm-sorozatot forgatva érkezett Magyarországra.
    Az MTI kérdésére, hogy mikor határozta el az énekesi pályára lépést, úgy válaszolt: "Nem emlékszem, úgy érzem, egyszerűen énekesnek születtem. A zene az ereimben van, a zene az otthon, amiben az életem élem. És bár sok szobája van ennek a háznak, mégis ugyanaz az otthon".
    Mint fogalmazott, a szakrális zene iránt zenetudósi tanulmányai alatt kezdett el komolyabban érdeklődni. Noha a hagyományos arámi zene része a libanoni keresztények liturgiájának, a hívők többnyire semmit sem értenek belőle, csupán pár dallamot ismernek, nem látják át az egykor Jézus által is beszélt nyelven született zenei hagyomány sok ezer évre visszatekintő hatalmas gazdagságát.
    "Bár a repertoárom nem csupán egyházi dallamokból áll, mégis az évek alatt ennek a szakrális hagyománynak a képviselőjévé váltam a zenei világban" - fogalmazott az énekesnő, aki szerint minél többet foglalkozik valaki egyházi zenével, annál inkább felismeri, miképpen keveredtek egymással a különféle tradíciók, például a bizánci, szír vagy az arámi szakrális muzsika. A különböző ősi zenei tradíciók egymásra hatását a vasárnapi koncerten is igyekeznek éreztetni a közönséggel, amely az arámi és bizánci mellett többek között grúz, kopt, örmény, szláv és krétai imák szövegeire írt keresztény zenéket is hallhat majd.
    "A zenének, legyen szakrális vagy profán, toleranciát kell terjesztenie. A zene maga a béke, a szeretet és az élet nyelve. Zene nélkül nincs értelme az életnek, a teljes csönd, legalábbis számomra, semmiféle értékkel nem bír. Még a beszéd is egyfajta muzsika. A zenén keresztül utat találhatunk ahhoz, hogy képesek legyünk jobban kommunikálni, jobban megismerni egymást" - hangsúlyozta Abeer Nehme, aki szerint a muzsika olyan, akárcsak az emberiség: mindenütt más, egyedi, de lényegében mégis egy.
    Az ősi keresztény mellett iszlám szúfi dallamokat is éneklő, valamint a muszlim költészetet szintén nagyra tartó előadóművész hozzáfűzte: bár millió szálon kötődik saját keresztény hagyományaihoz, felismeri, hogy más vallások alapja ugyanúgy a szeretet, függetlenül egyes szélsőséges irányzatoktól vagy bármiféle külsőségektől.
    A 2011-ben indult Orientale lumen - Kelet világossága sorozat záróhangversenyén Abeer Nehme mellett fúvóhangszereivel Szokolay Dongó Balázs is a Szent Efrém Férfikar vendége lesz, a koncerten szárd, valamint magyar dallamok is fel fognak csendülni. A libanoni énekesnő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy lenyűgözőnek tartja nem csupán a magyar népzene gazdagságát, hanem azokat a zeneszerzőket és gyűjtőket is - Bartókot, Kodályt és másokat -, akik mindezt megmutatták a világnak.
    "Az egyetem óta hallgatok magyar zenei témákat, ugyanakkor énekelni őket teljesen más. A nyelv elképesztően nehéz, nagyon küzdeni kell, hogy helyesen tudjak ejteni bizonyos hangokat. De jól akarom csinálni" - vallott a csütörtökön Budapestre érkezett libanoni énekesnő.