Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megalakult a BME tudásközpontjának debreceni kutatócsoportja

2016-06-16 17:58:00

 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Debreceni Egyetem (DE) informatikai kara közösen létrehozta a BME Egyesült Innovációs Tudásközpont debreceni kutatócsoportját - közölték a két intézmény vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

    Bartha Elek, a DE rektorhelyettese kiemelte: az informatika képzése a '70-es években indult el a Debreceni Egyetemen, és jelen van az orvosképzésben, az agrár felsőoktatásban, a természettudományos képzésben egyaránt. A tudásközpont létrejöttével pedig az egyetem falain kívülre is kiterjed a tevékenységük - tette hozzá.
    Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, hogy az informatika területén komoly eredményeket csak összefogással lehet elérni, ezért nagy jelentőségű a debreceni kutatócsoport létrejötte. Mihálydeák Tamás, a DE Informatikai Karának dékánja közölte, a kutatócsoport létrejöttével a jövő generációját kívánják felkészíteni a legfrissebb informatikai vívmányokkal kapcsolatos tudás elsajátítására.
    Kovács Kálmán, a tudásközpont igazgatója azt mondta, komplex feladatokat igyekeznek kidolgozni, például a városi életet szeretnék élhetővé tenni, hiszen Európában a lakosság 70 százaléka városokban él. Fazekas Attila, a DE Informatikai Karának dékánhelyettese, a debreceni kutatócsoport igazgatója hozzátette: az együttműködés során olyan problémákra is keresik a választ, hogyan lehet erősíteni az egyedül élő idős emberek biztonságát.