Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: az Iszlám Állam nem képes irányítani a magányos merénylőket

2016-06-16 06:05:13

 Horváth József biztonságpolitikai szakértő nem feltételezi, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet tud olyan logisztikai láncolatot működtetni a Közel-Kelettől Párizsig, amellyel percre pontosan képes lenne irányítani egy magányos merénylő tevékenységét.

    Horváth József ezt azzal kapcsolatban mondta el az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában, hogy keddre virradó éjszaka a franciaországi Magnanville településen egy iszlamista férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta a feleségét.
    Szavai szerint véletlen egybeesés, hogy ez a támadás a labdarúgó Európa-bajnokság idején történt. Ugyanakkor aggasztó - tette hozzá -, hogy az elkövető meg tudta találni a rendőrparancsnok lakását, ismerte az útvonalát, majd a sötét utcán megtámadta, ráadásul sajnálatos módon iszlamista "propagandaszöveget" is meg tudott jelentetni. Utóbbit úgy értékelte: azért nagyon káros, mert így a támadó másoknak adhat ösztönzést arra, hogy hasonló tetteket kíséreljenek meg.
    A biztonságpolitikai szakértőt arról is kérdezték, hogy európai határvédelmi ügynökség, a Frontex nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint balkáni útvonal lezárása érdemben csökkentette a migrációs hullámot; Horváth József úgy válaszolt: szakmai szemmel nem volt tartható az eddigi álláspont, ki kellett mondani, hogy a balkáni útvonal lezárása a leghatékonyabb megoldás, így lehet legjobban védeni Nyugat-Európát.
    A szakértő arról is beszélt, hogy új migrációs útvonal alakulhat ki Lengyelországon keresztül. Szavai szerint mivel Ukrajnában instabil helyzet alakult ki az elmúlt években, a keleti határokat kiemelten védi az ország az oroszokkal szemben, így a lengyel-ukrán határ védelme kevésbé biztosított, és ezt a szervezett bűnözői csoportok "pillanatok alatt" felismerik és kihasználják.
    Horváth József jelezte: nem ezrével mennek naponta Németország felé ebből az irányból, hanem csupán azok, akik meg tudják fizetni az embercsempészeket és biztonságosabbnak tűnő, gyorsabb útvonalon igyekeznek elérni céljukat.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó