Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: tovább nőtt a kártyás fizetési forgalom az első negyedévben

2016-06-15 20:49:00

Az idei első negyedévben tovább folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése Magyarországon, elsősorban a fizetési kártyás forgalom emelkedése volt számottevő - derül ki a jegybank szerdán közzétett összegzéséből.

    A fizetési kártyás forgalom 30 százalék feletti növekedése mellett 10 százalékos bővülés mutatkozott a forintátutalások összértékében is. 2016 első negyedévében mind a VIBER, mind a BKR forgalma csökkenést jelez az előző negyedévhez viszonyítva.  
    A VIBER valós idejű bruttó elszámolási rendszer, elsősorban a nagy összegű és rendkívül sürgős pénzügyi műveletek kiegyenlítésére szolgál. A BKR rövidítés a bankközi klíring rendszert jelenti, amely a GIRO által üzemeltetett, bruttó elszámolású, késleltetett kiegyenlítésű fizetési rendszer.
    Az MNB adatai szerint az idei év első negyedévében a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma megközelítette a 10 millió 350 ezret, számuk több mint 80 ezerrel nőtt 2015 végéhez képest.
    A fizetési kártyák száma közel 9 millió volt az idei első negyedévben, az előző negyedévhez képest 19 ezerrel nőtt a számuk a betéti kártyák számának 31 ezres emelkedése és a hitelkártyák számának 12 ezret meghaladó csökkenésének eredőjeként. A kizárólag internetes vásárlásokra használható virtuális kártyák száma közel 2 százalékkal nőtt, arányuk az összes kártya között ugyanakkor továbbra is csak 7,5 százalék.
    Az érintőkártyák száma 5 százalékkal emelkedett 2015 utolsó negyedévéhez képest, így az összes fizetési kártya több mint 56 százalékával lehet már a gyorsabb és kényelmesebb érintéses fizetést igénybe venni.
    A fizikai kereskedői elfogadóhelyek több mint 83 ezres és az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok közel 103 ezer darabos száma nem változott jelentősen a megelőző negyedévhez képest, ugyanakkor a korábbi folyamatokkal összhangban folytatódott az internetes elfogadóhelyek és az érintéses fizetést lehetővé tevő POS terminálok dinamikus bővülése. Az internetes elfogadóhelyek száma 12,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, meghaladta a 9300-at, az érintéses készülékek száma 7,3 százalékos növekedéssel megközelítette a 68 ezret.
    A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási tranzakciók száma (107,6 millió darab) 2015 első negyedévéhez viszonyítva 22,1 százalékkal emelkedett.
    A teljes vásárlási forgalmi érték bővülése ennél is számottevőbb, 30,7 százalék volt az idei év első negyedévében, amely 757,3 milliárd forintot jelentett. Elsősorban a teljes forgalom körülbelül 84 százalékát kitevő betéti kártyás adásvétel emelkedett, a hitelkártyás tranzakciók számának és értékének növekedése alacsonyabb mértékű volt.
    Továbbra is jelentős a kártya fizikai jelenléte nélkül, jellemzően az interneten lebonyolított vásárlások belföldi forgalmának bővülése, a 78,7 milliárd forint értékben lebonyolított 7,1 millió darab tranzakció az előző év azonos időszakához viszonyítva 42,6 százalékos növekedést jelentett értékben, és 38,7 százalékost volumenben.
    A hazai fizetési kártyás elfogadói hálózatban magyar vagy külföldi kibocsátású kártyával lebonyolított érintéses tranzakciók aránya volumenben megközelítette a 40 százalékot, értékben pedig meghaladta a 24 százalékot.
    A belföldi elfogadói hálózatban a hazai kártyákkal lebonyolított készpénzfelvételi tranzakciók számában (24 millió darab) és értékében (1505 milliárd forint) egyaránt kismértékű csökkenés történt az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók átlagértéke közel 62,6 ezer forint volt.
    A forintátutalások 2016 első negyedévi közel 72 millió darabos, mintegy 139 ezer milliárd forint értékben lebonyolított forgalma 1,3 százalékos növekedést mutatott volumenben és 10 százalékos bővülést értékben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A forgalom értékének növekedése elsősorban az egyedi átutalási forgalom közel 13 ezer milliárd forintos emelkedésének köszönhető.
    A deviza átutalások száma a 2015 első negyedévi forgalomhoz képest 7,8 százalékos növekedéssel megközelítette az 1,3 milliót, összértékük ugyanakkor közel 1700 milliárd forinttal csökkent - olvasható a jegybank összegzésében.