Csongor napja van. | 2024.04.16

Szigor vár a magyar szurkolókra Marseille-ben

2016-06-15 20:16:00

 A múlt heti marseille-i randalírozások és erőszakos cselekmények miatt a szervezők és a hatóságok fokozottan ellenőrzik a városba érkező futballszurkolók viselkedését.

    Az mlsz.hu a helyszínen tartózkodó magyar konzuli szolgálatra hivatkozva arról számolt be szerdán, hogy az Izland elleni szombati Európa-bajnoki mérkőzés előtt az eddigieknél nagyobb szigor vár a magyar drukkerekre.
    A rendőrség a várható intézkedésekről tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget. Eszerint eljárás indul már pirotechnikai eszköz birtoklása miatt is, ami azt jelenti, hogy legalább egy éjszakát fogdában tölt az érintett. Ugyancsak eljárást indítanak azzal a szurkolóval szemben, akinél a városban vagy a stadionba vonuláskor, érkezéskor erőszakos viselkedés gyanúját valószínűsítő eszközt találnak. Az eddigieknél szigorúbb lesz a beléptetés a stadionnál, a mérkőzésen pedig jelen lesz a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet képviselője, aki figyeli a szurkolók viselkedését, elsősorban a rasszista megnyilvánulásokra fókuszálva.
    A helyi hatóságok nem ajánlják a marseille-i városnézést, illetve azt, hogy a magyar szurkolók a mérkőzés napján a belvárosból - a régi kikötőtől - indulva vonuljanak a stadionhoz. Közlekedési szempontból ugyanis nem tudják biztosítani az útvonalat - azon a szokásos napi forgalom zajlik -, továbbá jelzik, hogy a belvárosban az átlagosnál sokszorosan nagyobb a veszélye annak, hogy más, esetleg ellenséges szurkolókkal vagy helyi illetőségű rendbontókkal találkoznak a magyar futballrajongók.
    Amennyiben rendbontás történik, a rendőrség azonnal közbelép, és elviszi az általa közreműködőnek ítélt embereket. Az érintettek a legenyhébb esetben is lemaradnak a meccsről, de bírósági ügy is lehet a következmény.
    A szervezők azt javasolják, hogy a szurkolók a tengerparti szurkolói zónától vonuljanak a stadionhoz, ahol minden szempontból garantálható a felvonulók biztonsága.
    Múlt csütörtökön kezdődtek az utcai összetűzések Marseille-ben előbb az angol és francia, majd a később a becsatlakozott orosz szurkolók között. A szombati angol-orosz mérkőzést megelőzően már a kikötőben és a belvárosban is könnygázt, illetve vízágyút vetett be a francia rendőrség a zavargások megfékezésére. A Stade Velodromban orosz drukkerek kezdeményeztek nézőtéri rendbontást, pirotechnikai eszközöket használtak és rasszista megnyilvánulásaik voltak, emiatt az UEFA etikai bizottsága kedden felfüggesztett kizárással büntette az orosz válogatottat.
    Az mlsz.hu arról is beszámol, hogy "a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóinak többsége - az Európa-bajnokság magas mércéjével mérve is - kiemelkedően jó hangulatot teremtett Bordeaux-ban", az osztrákok elleni, keddi csoportmérkőzésen, "az UEFA jelentése alapján ugyanakkor eljárás indul a magyar szövetséggel szemben egyes incidensek miatt". Ezzel kapcsolatban részleteket nem közöl.
    A Sud Ouest internetes kiadása ugyanakkor arról számolt be szerdán, hogy előállítottak egy erősen ittas magyar szurkolót, aki maszkkal és boxerrel akart bejutni a bordeaux-i stadionba. A lap értesülése szerint egy 27 éves budapesti férfival szemben jártak el a rendőrök. Őrizetbe vették, így a mérkőzést nem nézhette meg, s eljárás indult az ügyében.