Auguszta napja van. | 2024.03.29

Börtönbüntetésre ítélték a kínai belbiztonság volt főnökének fiát és feleségét korrupció miatt

2016-06-15 18:09:00

A kínai belbiztonsági hivatal életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt volt nagyhatalmú vezetőjének, Csou Jung-kangnak a fiát is, feleségét is börtönbüntetéssel sújtották korrupció miatt - számolt be szerdán a kínai központi televízió (CCTV).

    A 44 éves Csou Pint 18 évi elzárásra ítélték, ezen kívül 350 millió jüan (14,9 milliárd forint) büntetést is ki kell fizetnie, illegálisan szerzett vagyonát pedig elkobozzák - határozott a Hupej tartományi Jicsang város bírósága elsőfokú ítéletében. Az ítélőszék bűnösnek találta 98 millió jüan (4,2 milliárd forint) kenőpénz, továbbá 124 millió jüan (5,3 milliárd forint) értékű ingatlan elfogadásában; az összegeket, ajándékokat apja pozíciója és remélt befolyása miatt kapta. Az ifjabb Csou "tiltott árukkal" is kereskedett, amivel - az ítélet szerint - megzavarta a piacot.
    A volt belbiztonsági főnök második feleségét is büntetőjogi felelősségre vonták egy másik bírósági tárgyaláson, ő 9 év börtönt kapott. A 46 éves Csia Hsziao-jét, a központi televízió egykori alkalmazottját a börtönbüntetés mellett egymillió jüan (42,5 millió forint) büntetés megfizetésére is kötelezték.
    Sem Csou Pin, sem Csia nem kíván fellebbezni az ítélet ellen.
    A South China Morning Post című lap korábbi értesülései szerint Csou és Csia szórakoztató műsorokat gyártó közös céget alapított, amely a feltételezések szerint megkülönböztetett elbánásban részesült - jogtalanul - a CCTV által.
    A 74 éves Csou Jung-kang 2007-ben került be az akkor kilenc tagú politikai csúcsvezetésbe, és 2012-ben vonult nyugdíjba. Nem sokkal később indult fegyelmi eljárás ellene, majd ügyét átadták az igazságszolgáltatásnak. Vesztegetés, hatalommal való visszaélés, államtitkok szándékos kiszivárogtatása - ezek voltak a főbb vádpontok ellene. Tiencsin városban tavaly júniusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ez ellen ő sem fellebbezett.
    Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár röviddel 2012-es hatalomra kerülése után harcot indított a korrupció ellen, azt hirdetve, hogy az igazságszolgáltatás előtt mindenki egyenlő, s hogy le fognak csapni a "legyekre és a tigrisekre", vagyis a kis és nagy halakra egyaránt.
    A Kínai Kommunista Párt politikai bizottsága állandó bizottságának tagjai korábban érinthetetlennek számítottak, s az, hogy Csounak bíróság előtt kellett felelnie vétkeiért, azt is jelentette, hogy Hszi konszenzusra jutott a kérdésben a pártvezetés aktív és már félrevonult, de befolyásos tagjaival.