Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kiállítás a 2015-ös érembiennálé díjazott művészeinek a munkáiból Sopronban

2016-06-15 16:45:00

 Kiállítás nyílik a tavalyi, Országos Érembiennálé díjazott művészeinek az alkotásaiból június 19-én, Sopronban, a Lábasházban. Érmet most nem láthat a közönség, a kiállításon szobrok, órák és egyéb alkotások szerepelnek - emelte ki a tárlat rendezője, a Soproni Múzeum művészettörténésze az MTI-nek.

    Nemes András elmondta, hogy 1977 óta rendezik meg az országos érembiennálét Sopronban, a tavalyi volt a huszadik. Minden alkalommal zsűri értékelte, pontozta az alkotásokat. Volt olyan év, amikor öt, de volt olyan időszak is, amikor tizenkét művész munkáját díjazták. 2015-ben nyolc elismerést adtak át. Ezek között a legrangosabb, a város által adományozott Ferenczy Béni-díj, amit legutóbb ifj. Szlávics László szobrász-éremművész vehetett át. Ő másodszor kapta meg az érembiennálé nagydíját - említette a művészettörténész.
    A kitüntetett képzőművészek munkáiból kétévente kiállítás nyílik Sopronban. A tárlaton mindenkitől több mű, köztük sorozatok is láthatók lesznek. Tematikában nem volt megkötés, az alkotók műtermeiben konszenzus alapján válogatták ki a bemutatandó műalkotásokat - részletezte Nemes András. Hozzátette: sokoldalú lesz a kiállítás, megjelennek majd a klasszikus öntött szobroktól kezdve az üvegszobrok, óraszerkezetek vagy éppen hegesztett vasból készült alkotások is. Figurális darabok, nonfiguratív, filozofikus művek egyaránt helyet kapnak a tárlaton.     A XX. Országos Érembiennálé Díjazott Művészeinek a kiállítását augusztus 7-ig lehet majd megtekinteni Sopronban, a Lábasházban.