Gedeon napja van. | 2024.03.28

Médiatanács: bírság több rádióadónak, televíziónak

2016-06-15 13:46:22

 

Több szolgáltatóra is médiafelügyeleti bírságot rótt ki a médiatanács - áll a Nemzeti Média- és hírközlési hatóság (NMHH) szerdai közleményében.

 

    A Balaton Televíziót működtető Trial Media Kft.-re azért szabott ki 130 ezer forintos szankciót a testület, mert az elmulasztotta vagy hibásan sorolta be több film korhatárát, illetve a törvényi rendelkezések ellenére több esetben mellőzte a korhatáros filmek előtti figyelemfelhívást.
    Emellett az előírtaknál kevesebb közszolgálati műsort tett közzé, jogsértő módon sugárzott termékmegjelenítést és burkolt kereskedelmi reklámot.
    A Rádió Balaton szolgáltatójára kiszabott 110 ezer forintos bírság okaként említik, hogy hatodik alkalommal tártak fel jogsértést a szolgáltatónál: egy januári adáshét hatósági ellenőrzése alapján ezúttal a helyi közéleti és a közszolgálati célú műsorszámok aránya volt alacsonyabb a hatósági szerződésében foglalt vállalásainál, illetve a törvényi előírásnál. 
    A Dabas körzetében működő helyi Mag Televízió vizsgált adáshetében a képújság sugárzása alatt a Rádió Dabas aktuális műsora volt hallható, az engedély nélküli hálózatba kapcsolódás miatt a médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a televízió szolgáltatóját.
    A budapesti Jazzy Rádió vizsgálata kimutatta, hogy kevesebb szöveges műsort, magyar zenét, helyi közéleti, közszolgálati és hírműsort tett közzé a szerződésében vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, ami miatt - a korábbi jogsértéseket is figyelembe véve - összesen 30 ezer forint bírságot kell fizetnie. 
    A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium által üzemeltetett Táska Rádió ellenőrzött adáshete kevesebb szöveges műsort, magyar zenét és közszolgálati műsorszámot tett közzé a szerződésében, illetve a médiatörvényben előírtakhoz képest; az első alkalommal elkövetett jogsértések miatt 30 ezer forint bírságban részesült. 
    A közlemény hangsúlyozza: a médiatanács minden esetben a szolgáltatók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére - más szankciók megállapításához hasonlóan - a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozza meg a jogkövetkezmény típusát és mértékét.
    Jelezték azt is: a Kisvárda 93,4 MHz és a Derecske 94,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázataira beadott ajánlatok alaki vizsgálata alapján a médiatanács hiánypótlást kért a pályázóktól.